Un punct de vedere

Se „mișcă” Țara

Nemulțumirile s-au adunat de la o zi la alta, de la o lună la alta și de la un an la altul de când au venit la guvernare PDL-ul și UDMR-ul și acum, într-un șir de zile, oamenii își exprimă public aceste nemulțumiri ieșind pe străzi în Piața Universității, la Arcul de Triumf din București, dar și în marile orașe din toată țara.
 

Privind mulțimile adunate pe străzi constați prezența la mitinguri sau la manifestările de protest a oamenilor de toate vârstele – pensionari, foarte mulți tineri, oameni în deplină maturitate, copii, bărbați și femei. Exprimarea revoltei față de starea în care a fost adusă țara de guvernarea portocalie capătă o mare diversitate de forme, de la „Jos Băsescu”, la exprimări pline de ironii, glume sau ură redată prin „Ieși afară…” Eliberarea din funcția de subsecretar de stat a lui Arafat de la Ministerul Sănătății a fost momentul și motivul de umplere a paharului, pentru că astăzi tema protestelor are altă dimensiune – cea adevărată și pentru care suferă toată lumea. Manifestările de protest sunt cunoscute. Mă opresc la mesajele protestatarilor redate pe pancarte, afișe, lozinci și strigăte ale unor grupuri bine individualizate etc. Lozincile sunt gânduri comune exprimate public cu puține cuvinte: „Jos Guvernul”; „Anticipate și nu comasate”; „Demisia”; „Ocupați piața, Ocupați România!”; „Trăiți bine!!!!!!”; „Europa ne ascultă, guvernanții ne insultă!”; „Ne-ați ciuruit!” ș.a. Manifestări de protest au fost organizate și la Suceava cu participarea membrilor PSD, PNL și PC, din toate localitățile – orașe și comune –, dar mai cu seamă a simpatizanților și a nemulțumiților din aceleași motive – sistemul dictatorial și incompetent și scăderea nivelului de viață. S-a strigat și în fața Prefecturii Suceava „Jos Băsescu!”, dar și alte lozinci la adresa administrației portocalii a județului Suceava. În fața acestor realități social-politice grave, liderii de la guvernare, câți și-au făcut timp și curaj să iasă în public, au rostit propoziții și fraze stereotipe, standard și fără legătură cu situația de astăzi din România. Ne-au spus din nou că au salvat țara de la derapaje, că au luat măsuri dure, dar necesare și că în viitor vom avea creștere economică. Și asta în vreme ce miile de oameni ieșiți zilnic pe străzi cer demisia președintelui Traian Băsescu și a Guvernului și alegeri anticipate. Deja ei socotesc un prim pas pe calea dialogului cu Opoziția deși la acea întâlnire a domnului Emil Boc cu liderii Opoziției, Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, nu s-a stabilit nimic din perspectiva soluționării problemelor cu care se confruntă cetățeanul ieșit în stradă. Domniile lor vorbesc despre dialog ca despre un succes care va aduce calm, bunăstare și alegeri comasate bine organizate de Ministerul Administrației și Internelor, în frunte cu ilustrul ministru Traian Igaș. Dacă pe o vreme de iarnă ca aceasta oamenii se adună în fiecare zi în Piața Universității și în orașele mari din România pentru proteste, înseamnă că limita răbdării a fost depășită și că „mișcarea” Țării are temeiuri și va continua, cu toate încercările de diversiune, amenințare sau șantaj pornite din birourile specializate ale Puterii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: