În campania protestatară a ultimelor zile

Opoziția a organizat cel mai consistent miting

Aproape 1500 de oameni au fost ieri în fața Palatului Administrativ pentru a se desfășura în cel mai amplu protest din ultimele zile de la Suceava. De pe la ora 15, oamenii au început să vină în centrul municipiului. Au răspuns chemării liderilor opoziției locale zeci de persoane din toate localitățile județului. În oraș, oamenii au fost chemați la protest din om în om, din scară de bloc în scară de bloc. La ora 16, protestatarii s-au dezlănțuit. Cu liderii suceveni ai PSD în frunte (partenerii USL, liberalii, fiind mulți plecați în Capitală, la protestul național), agitând deasupra capului zeci de pancarte, cartoane, colaje cu portrete și texte, dar și foi simple lipite de piepturi, inscripționate cu cele mai diverse lozinci, protestatarii au scandat continuu împotriva președintelui Traian Băsescu, a guvernanților, a autorităților locale sucevene, a demnitarilor PDL de Suceava.
 

În primul rând al protestatarilor, un banner mare se adresa plin de ironie, ca venind din partea președintelui CJ Gheorge Flutur cu recomandarea că președintele României este “cel mai bun”. Traian Băsescu a fost, de altfel, și la Suceava, ca la toate manifestațiile din întreaga țară, ținta principală a protestatarilor, care i-au cerut demisia. Sute de glasuri au scandat împreună, cu putere, cu furie chiar, “Demisia”, “Udrea și cu chiorul au distrus poporul”, și alte lozinci ce se aud mai bine decât arată scrise. Sucevenii au agitat ieri, cu același entuziasm, și pancarte cu imaginea reală sau ridiculizată a președintelui, alături de mesaje de protest, și aici în tonuri dintre cele mai diverse. La două dintre aceste portrete li s-a dat foc, demonstrativ, de către manifestanții ce le afișaseră până în acel moment, iar dacă organizatorii mitingului n-ar fi potolit entuziasmul piroman de moment al mulțimii, aceeași soartă ar fi avut-o și alte afișe cu chipul președintelui Băsescu. Guvernanții și-au luat, de asemenea, partea lor de strigături, cea mai folosită fiind “Hoții, hoții”, scandată la volum maxim, minute în șir, urmată imediat de un cor de huiduieli. “Vrem anticipate, nu comasate” a fost o altă lozincă strigată ieri de sucevenii adunați în număr mare în fața Palatului Administrativ. Pe mulțimea de pancarte și lozinci agitate pe toată durata protestului, sucevenii și-au trecut necazurile, dorințele, în proză și în versuri, cu decență, dar și complet fără așa ceva. “Rușine! V-ați bătut joc de țară și popor”, “Ca și Ceaușescu va plăti Băsescu”, “Ne-ați vândut și ne-ați furat, jos guvernul democrat! Vrem un viitor pentru copiii noștri”, „Când se urcă scroafa-n pom, cine tace nu e om”, “Nu putem lucra, cât pot ei fura”, “Alegeri libere și corecte”, “Foamea, sărăcia, au cuprins România”. N-au lipsit în mulțime mesajele directe, cu tentă locală, referitoare la distrugerea cu premeditare a SC Termica sau SC Drumuri și Poduri SA, societăți comerciale – una cu acționar principal Consiliul Local Suceava, cealaltă – Consiliul Județean Suceava. După o oră și jumătate în care mulțimea de protestatari s-a dezlănțuit cu vehemență, dar fără violență (misiune relativ ușoară pentru jandarmii ce doar păreau impasibili), mulțimea s-a mutat în fața sediului PDL de lângă biserica Sf. Dumitru, unde a reluat scandările până în jurul orei 18.30. La ora 19.30, în fața Palatului Administrativ din Suceava se mai afla încă un grup de circa 100 de persoane ce strigau încă “Hoții”, „Jos Băsescu”.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: