Cauzele

O nouă cercetare a Fundației Soros România, ale cărei rezultate au fost făcute publice zilele trecute, într-o primă instanță, pare a nu zice nimic nou: “în mediul rural, sărăcia și familia sunt cauzele abandonului școlar”. Cauzele principale. Pentru noi, de interes este faptul că Suceava s-a numărat printre cele 7 județe avute în vizor (nu întâmplător, ci pentru că se numără printre cele cu o „incidență ridicată” a abandonului școlar), așa încât concluzia ne privește în mod direct. De sărăcie, de case dezbinate fiindcă cei mari muncesc prin Europa… ce să mai spui?
 

L.D. CLEMENT

Însă, după cum sunt zugrăvite, multe dintre familiile generatoare de neșcoală arată cam așa: „dezorganizate”, cu părinți inculți, neglijenți, leneși, alcoolici; adesea numeroase și în care frații mai mari (și mai ales surorile) sunt nevoiți să-și crească frații mai mici. Iar adulții cu acte de părinți, mai departe, zac ori umblă brambura după chilipiruri, mai trag câte un chef, se păruiesc și se-mpacă, eventual zămislind după sorocul cuvenit alți copii, cu aceleași „șanse” egale cu ale genitorilor. Dar, ce e încă și mai rău în toate acestea este că cei tineri preiau modelele părinților și tind să devină aidoma lor. Iar a spune că, de regulă, așa întâmplări au loc cu precădere în sânul unei anume etnii, nu ajută la nimic, pe nimeni. Culmea e că deși în ultimii ani se observă (din multe, multe cauze ivite din viața modernă) un constant regres al familiei „tradiționale”, familii ca cele descrise mai sus par dintre cele mai conservatoare!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: