S-a spart pușculița achizițiilor publice

Instituțiile de stat sunt mari amatoare de shopping, acestea privind mereu cu jind în vitrina licitațiilor de achiziții publice. Rezultatul? Adjudecat, bineînțeles! Probabil ca în departamentele de achiziții publice ale statului predomină sexul feminin din moment ce sesiunile de cumpărături și licitații cu bani publici sunt atât de dese.
 

În fapt, achizițiile publice se referă la modalitatea prin care instituțiile țării noastre, sprijinite total sau parțial de bugetele de stat, își planifică lista de cumpărături în funcție de sezon și de nevoile perioadei respective. Cumpărăturile nu se fac haotic, la nimereală, sub impulsul plăcerii de a achiziționa ce se află în vitrină, ci se întocmește o listă prioritară, care trebuie ulterior aprobată. Procedura de shopping se diversifică pentru a elimina monotonia, astfel că firmele pasionate de cumpărături la prețuri mici, dependente de sezonul de reduceri, se întrec la licitații, acele procese de selecție considerate prin natură transparente. Astfel, chiar dacă o companie a pus ochii pe un bun care-i face contul bancar să ovaționeze, nu poate obține favoruri din partea gestionarului pentru a i-l pune deoparte, ci va trebui să aștepte cuminte licitația și să elimine în mod corect concurența, la fel de dependentă de achiziții. Cele 7 porunci ale achizițiilor publice Shoppingul public se realizează sub imperiul celor 7 dictoane menite să ușureze alergătura companiilor și să le mai limiteze pornirile de achiziționare a unor piese scumpe, cu defecte, sau din colecțiile trecute, care nu își mai au aplicabilitate în garderoba statutului. Toți operatorii economici trebuie să se bucure, printre altele, de principiul transparenței, al proporționalității și al tratamentului egal, neacceptându-se discriminări în sesiunile de cumpărături. Programul SEAP: varianta shoppingului online Cum ofertanții întâmpină greutăți în completarea documentelor și a formularelor interminabile necesare procesului de achiziție, atât ei, cât și părțile contractante pot folosi Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Această platformă electronică asigură transparența procesului și a procedurilor de achiziții publice, fiind locul unde autoritățile contractante publică anunțurile de intenție și de participare. Prin urmare, pentru a beneficia de suportul SEAP și pentru a fi în consonanță cu litera legii, este imperativ ca fiecare parte contractantă să dețină în biroul aferent un calculator conectat la internet. Beneficiarii acestei „tarabe electronice” trebuie să fie monitorizați și instruiți în mod constant, asta pentru a evita erorile și pentru a fi siguri că marfa lor este frumos expusă și gata să fie achiziționată de către contractanți. Cine verifică marfa? Cum era firesc, în prealabil, marfa expusă trebuie verificată și avizată. În fruntea celor care reglementează coordonatele acestor achiziții stă Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, un organ de control desprins din corpul Ministerului de Finanțe, iar dacă lucrurile nu funcționează în parametri legali, soluționările problemelor ce privesc litigiile stau în mâna Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. (Avocat TV – www.avocat-tv.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: