La Fălticeni, dublu eveniment

Aniversarea a două centenare

Miercuri, două venerabile doamne din municipiul Fălticeni care au împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani au fost felicitate de primarul Vasile Tofan.
 

Valeria Medeleanu

Emilia LEFTER

Șeful executivului local s-a deplasat la locuințele celor două sărbătorite, pentru a le înmâna câte o diploma aniversară, un buchet de flori, alături de un tort cu inscripția “100 de ani”, o sticlă de șampanie și un cadou. Cele două doamne și-au aniversat centenarul în mijlocul celor apropiați, copii, nepoți, strănepoți, stră-strănepoți. Aniversatele se numesc Emilia Lefter, născută pe data de 18 ianuarie 1912, și Valeria Medeleanu, născută pe data de 4 ianuarie 1912. “Inedit este faptul că la începutul anului 2012 ne bucurăm să avem printre noi trei persoane care au atins vârsta de 100 de ani. Pe lângă cele două doamne pe care le sărbătorim astăzi, în cartierul Țarna Mare trăiește domnul Gheorghe Acanticăi, care se apropie de vârsta de 103 ani. Am avut privilegiul de a le strânge mâna și a-i cunoaște pe acești oameni, alături de un al patrulea centenar, dl Buhlea de pe strada Ion Creangă, care din păcate nu mai este astăzi printre noi”, ne-a declarat primarul Vasile Tofan. “Pentru mine este o ocazie deosebită de a fi astăzi aici, pentru că, trebuie să recunosc, este prima slujbă de mulțumire pe care o fac la o persoană care împlinește vârsta de 100 de ani. Și pot să spun că se amplifică bucuria, pentru că sunt aproape toți din familie la această aniversare. Familia este foarte numeroasă, sănătoasă. Felicitări celor care au organizat acest eveniment”, ne-a spus preotul Cătălin Simion, cel care a oficiat slujba de mulțumire pentru Emilia Lefter. Valeria Medeleanu l-a surprins pe primarul Vasile Tofan, care nu se aștepta ca la 100 de ani doamna Valeria să dea dovadă de atâta vivacitate și energie, să poarte un dialog despre viață și societate, pe care l-a încheiat cu o invitație la discuții și „peste 10 ani”. Valeriei Medeleanu doar data nașterii din actul de identitate îi trădează vârsta. A fost funcționar al Prefecturii Baia și apoi funcționar al Primăriei Fălticeni până la ieșirea la pensie, în anii 1970. „Am fost șase copii la părinți, toți s-au dus. Mama a rămas văduvă, a crescut 6 copii. Am fost o femeie activă, nu a fost ușor să ținem echilibrul, am prins și două războaie mondiale, și vremuri mai bune și vremuri mai grele. Am fost o fire veselă întotdeauna, nu am suferit de nicio boală și nici nu am luat medicamente, nu am fost niciodată la spital. Toate le-am făcut cu măsură în viață pentru că altfel nu puteam ajunge la această vârstă”, ne-a spus Valeria Medeleanu. Cel mai cunoscut dintre fălticenenii care au ajuns și au depășit centenarul a fost maestrul Ion Irimescu, cel care la aniversarea de 100 de ani se întreba retoric “Ce mai este suta astăzi?…”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: