Buba

Cam așa cum un sătuc de la marginea județului ajunge să fie numit de presa din municipiul de reședință, ba chiar și auzit la știrile de la ora 5 de la tv, iată că, din cauza mișcărilor de stradă începute de la finele săptămânii trecute, România a ajuns să intereseze mediile de cine știe unde; chiar și din Orientul Mijlociu sau din India. Se transmite că sunt demonstrații, iar priveliștilor alese pentru a fi cât mai înspăimântătoare (dacă tot le-au concurat, la un moment dat, pe cele ale unui vas de croazieră scufundat) ori pentru a ilustra metafore clișeizate (de ex., câte un tricolor bortilit legănându-se peste capete) li se adaugă, eventual, câte-o frântură de idee dezirabilă publicului către care se duce.
 

L.D. CLEMENT

Amintirea, în comentarii, a numelui „Ceaușescu” (vezi spaniolii de la EFE) e foarte comodă; la așa imagini nu se potrivește nici „Nadia”, nici „Nasty”, nici „Hagi”. Iar dacă amintesc despre „elevul model al FMI”, aprecierea acelorași spanioli e menită să funcționeze, cu toată ironia ei, mai curând la Madrid, nu la București, unde experții Fondului trebuie să sosească din zi în zi pentru a (ne) pune alte note. Poate că mai aproape de un adevăr se situează jurnaliștii de la „The Guardian”, care găsesc că, dacă tot li s-a spart buba, românii au nevoie de cineva și ceva, la îndemână, împotriva cui să-și verse „furia”. Aceasta este vorba care găsește explicații în scandările de tot soiul, cu privire la fel de fel de nemulțumiri acute ori cronicizate, celor ieșiți pe străzi și în piețe. Acesta este cuvântul, iar el se referă la o stare despre care credem că și-a devorat nu de ieri de azi cauzele care au generat-o și o întrețin și care, evident, nu reprezintă nicidecum un sens, ci doar o supurare. Când buba puroiază nu se răstește la cap, nici la vreun organ sau mădular și nici măcar la ea însăși. Un pansament o ascunde doar până-l murdărește, un bisturiu o taie doar cât s-o stoarcă până la capăt. Însă terapia infecției care a generat-o nu pare promisă de nimeni deocamdată!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: