Manuscrisele

Mărturisesc (voi mai fi făcut-o?) că în urmă cu mai multe luni, când am fost solicitat să răspund întrebărilor unui chestionar telefonic, n-am avut răspuns la una dintre ele care îmi solicita să spun pe cine consider că ar fi „cel mai bun jurnalist din România”. Puțin mai târziu mi-am regretat ezitarea, fiindcă știam răspunsul, deși, poate, cumva „atipic” (adică nu era – cum aproape mi se sugera! – „CTP”, „Cristoiu” etc.). Trebuia să o numesc (așa cum de atunci procedez mereu când am ocazia) pe dna Eugenia Vodă, pe care o apreciez enorm pentru interviurile ei săptămânale, mai ales pentru temeinica documentare de care dă dovadă chiar și pe subiecte care nu-i sunt tocmai familiare, pentru varietatea întrebărilor, pentru firescul lor, pentru – atunci când este cazul – incisivitatea manifestată cu eleganță (inclusiv zâmbet!) și totodată cu respect față de persoana aflată realmente sub tirul întrebărilor.
 

L.D. CLEMENT

…Acum, cu două ceasuri înainte de 15 ianuarie, l-a avut în față pe dr. Mircia Dumitrescu, graficianul, pictorul, sculptorul, cel care printre altele, cu mijloace și metode tradiționale de tipar și de tehnici ale gravurii, a restituit, în volume bibliofile, „Manuscrisele Mihai Eminescu”. Lucrări ce constituie copii fidele ale celor autentice (nu purtând amprentele timpului și ale celor care le-au mânuit, cum sunt originalele care se află azi în tezaurul Academiei), ca și cum Mihai Eminescu tocmai și-ar fi ridicat de pe ele penița! Lucrări rare, editate în doar câteva sute de exemplare, despre care am aflat astfel că, în mod ciudat, sunt „tăinuite” și ignorate (deși sunt realizate de câțiva ani, unele exemplare n-au fost ridicate nici acum de bibliotecile cărora le-au fost destinate!). Din câte am aflat, cele mai scumpe volume (din cele peste 20 de titluri) n-ar costa mai mult de 100 de lei, iar ele ar putea fi multiplicate și de acum înainte… dacă ar fi întrebate, dacă ar avea căutare. De aceea fac din aceste rânduri un ecou al apelului Eugeniei Vodă din seara de sâmbătă, așa încât să se știe că cei care îl prețuiesc pe Eminescu îl pot avea în bibliotecă și astfel, în copertă de mătase, în file purtând imaginea perfectă a scrisului său.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: