CET, ultima iarnă

> Din sezonul rece viitor, Suceava renunță la producerea pe cărbune a agentului termic pentru prepararea apei calde și încălzire > Cu toate că Adrem Invest s-a obligat la operarea noii centrele încă din toamna viitoare, municipalitatea ia în calcul și folosirea CAF-urilor
Centrala Electrică de Termoficare (CET) Suceava va fi trasă pe dreapta începând din sezonul rece 2012-2013, a dat de înțeles șeful municipalității, Ion Lungu. Primarul a declarat că, în toamnă, firma Adrem Invest București ar putea da în funcțiune o parte a capacității noii centrale în cogenerare care va fi amenajată în Lunca Sucevei, moment în care se va renunța la producerea pe cărbune a agentului termic pentru prepararea apei calde și pentru încălzire.
 

Cu toate că, la semnarea contractului, societatea bucureșteană se obligase să opereze cu componentele pe gaze naturale ale viitoarei centrale încă din prima parte a iernii viitoare, declarațiile primarului sunt echivoce, acestea lăsând ca posibilă variantă și folosirea vechilor cazane de apă fierbinte (CAF), pe gaze naturale și păcură. „Vom face tot posibilul ca și în iarna 2012-2013 să fie căldură în municipiul Suceava. Există varianta ca firma care realizează noua centrală să o dea parțial în funcțiune până la sfârșitul anului, astfel încât să mergem pe CAF-urile noi, care au un randament mult mai mare. Sigur mai există și varianta CAF-urilor vechi, însă nu se pune problema de a rămâne fără apă caldă și încălzire”, a reliefat Lungu. Ocupatul fotoliului din Areni anunța renunțarea la CET și la începutul lui 2011, decizia fiind justificată prin „sumele colosale” necesare pentru aprovizionare cu cărbune de import, de circa 40-50 de milioane de lei, situație în care primăria era obligată să preia „toată ineficiența de la Termica”. În acest context, șeful administrației locale a mai declarat că în vară nu va mai avea loc „tradiționala” sistare a livrării ape calde, demers din care cauză sucevenii branșați la sistemul centralizat nu puteau face o baie fierbinte cel puțin o lună. Eventualele reparații de pe rețelele de transport și distribuție a agentului termic, precum și cele din punctele termice ar urma să se efectueze punctual, pe zone, astfel încât afectați temporar vor fi doar consumatorii aferenți. „Acolo unde sunt probleme, reparațiile se vor face prin rotație, cu întreruperi temporare”, a precizat primarul. Prezent la Suceava pe 2 noiembrie 2011, Bogdan Antonescu, directorul general al companiei Adrem Invest, dădea ca dezirabilă darea în folosință, în iarna 2012-2013, a două CAF-uri. „Dorința noastră și a autorităților locale este ca, în iarna lui 2012, să fim în măsură să livrăm agent termic către cetățeni de pe cele două CAF-uri pe gaze și combustibil lichid ușor CLU, precum și de la turbina pe gaze naturale”, afirma la acea dată oficialul Adrem Invest. Reamintim, investiția din Lunca Sucevei se ridică la circa 65 de milioane de euro, principalul partener de finanțare al Adrem Invest este Unicredit Țiriac Bank, montajul financiar fiind prevăzut a se derula pe durata a 10 ani. Centrala propriu-zisă ar urma să fie deservită de 40 de lucrători, la care se va mai adăuga personal pentru „gospodăria” de biomasă. Toate modulele sunt prevăzute a funcționa în cogenerare de înaltă eficiență, cu randament de peste 85%. Centrala Electrică de Termoficare (CET) actuală, pe huilă, a fost proiectată și dimensionată în regim de cogenerare, cu un consum semnificativ de energie termică atât la consumatorii casnici, dar mai ales la cei din zona industrială. La această dată, consumul industrial este practic zero, iar pentru perioada următoare, precum și pe termen mediu, nu se preconizează niciun fel de revigorare a activității industriale sucevene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: