Mâine, credincioșii catolici sărbătoresc

200 de ani de la înființarea Parohiei Suceava

> Potrivit unei relatări a episcopului Bernardino Quirini, prima atestare documentară a unei comunități catolice sucevene datează din anul 1599
 

Comunitatea catolică din Suceava se pregătește de sărbătorirea a 200 de ani de la înființarea, ca instituție, a parohiei romano-catolice din oraș. Anul 1811 a fost găsit ca reper al înființări parohiei sucevene chiar de preotul decan Iosif Păuleț, într-o serie de documente vechi. Alți reprezentanți ai bisericii catolice au dat însă ca dată de început a Parohiei Suceava anul 1787, când, printr-un decret imperial semnat pe data de 1 aprilie, se înființau parohiile romano-catolice din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Țibeni și Crenăuți. Prima atestare documentară a unei comunități catolice în Suceava datează din anul 1599, conform unei relatări a episcopului Bernardino Quirini. El scris a că în călătoriile sale prin aceste locuri a găsit 30 de familii catolice, cu 153 credincioși, și încă vreo 2.000 soldați polonezi și maghiari la Curtea Domnească a Sucevei, care se rugau în două biserici, fără a menționa însă și locația acestora. Actuala Biserică romano-catolică din Suceava, ce poartă numele Sf. Ioan Nepomuk, biserică al cărei paroh asigură și funcția de decan de Bucovina, a fost construită abia la 1836.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: