Udeștenii și-au inaugurat ieri centrul civic modernizat și monumentul dedicat lui Bogdan Vodă al II-lea

Centrul civic modernizat al comunei Udești a fost inaugurat ieri de primăria localității, prilej cu care a fost dezvelit și un monument care marchează împlinirea a 560 de ani de la asasinarea lui Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare.
 

Potrivit primarului localității, Viorel Săvel Botezatu, este vorba despre o investiție de circa 2,4 miliarde lei vechi, făcută din bugetul primăriei, investiție ce acoperă o suprafață de 200 mp. Centrul a fost pavat și betonat, iar circulația a fost fluidizată pe două benzi. Udeștenii alături de reprezentanții Societății Culturale „Ștefan cel Mare” Bucovina, al cărei președinte este prof. dr. Mugur Andronic, au comemorat, totodată, 560 de ani de la asasinarea, la Reuseni, a domnitorului Bogdan al II-lea. Monumentul din centrul comunei reprezintă coroana și sabia domnitorului și este realizat după o machetă a dr. Mugur Andronic, ne-a informat primarul Botezatu. Istoricii spun că Bogdan al II-lea a fost ucis într-o noapte de octombrie, în anul 1451, în satul Reuseni, în timp ce se afla la un ospăț, ucigașul fiind chiar fratele său, Petru Aron. Data exactă a morții este însă controversată, unele izvoare indicând ziua de 16 octombrie, altele pe cea de 17 octombrie. Corpul lui Bogdan al II-lea a fost înmormântat în satul Reuseni. Tot ieri a fost prezentată comunității din Udești autospeciala de pompieri adusă din Germania și donată de un fiu al satului, stabilit în Germania, el fiind distins de CL cu titlul de cetățean de onoare al comunei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: