Recolta slabă de prune îi lasă „pe uscat” pe iubitorii de țuică naturală

> „Nu au fost condiții prielnice nici în țară, dar nici în județul Suceava, iar prețul este destul de mare. Nu o să avem nici magiun, dar nici țuică”, spune Vasile Tofan, purtător de cuvânt al DADR > În schimb, recolta de mere ajunge și la 50 t/ha, marea problemă fiind însă cea a desfacerii producției
 

Pomicultorii suceveni au intrat în livezi, la recoltatul fructelor. În județul Suceava, mărul ocupă cele mai întinse suprafețe, urmat fiind de prun și păr. Potrivit putătorului de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Vasile Tofan, recolta de mere din 2011 este destul de bună, probleme ivindu-se la valorificare, motiv pentru care fructele sunt deja vândute direct de la marginea livezilor. „În livezile din județul Suceava predomină mărul, «patria» acestuia fiind, îndeosebi, zona Fălticeni. Recolta este apreciabilă, merele sunt bune din punct de vedere al cantității și calității, îngrijorare ivindu-se la valorificare, ca de fapt la toate culturile”, arată Tofan. Responsabilul DADR susține că, în aceste circumstanțe, majoritatea pomicultorilor și-au construit depozite, amenajări absolut necesare, deoarece, pentru a nu se deshidrata, mărul trebuie păstrat la o temperatură de 2-3 grade Celsius. Oficialul DADR Suceava a evidențiat zonele Vulturești, Fântâna Mare, dar și întinderile din imediata apropiere a municipiului Fălticeni, apreciind că unii fermieri se așteaptă și la peste 50 de tone de mere la hectar. În această postură sunt livezile aflate în plin rod, la cele mai tinere, în vârstă de doar câțiva ani, recolta fiind în jur de 15 tone pe fiecare hectar. „Unii dintre pomicultori au avut sistem de irigare la fiecare pom, prin picurare. De asemenea, anul s-a arătat propice datorită ploilor puține, bolile neapărând la fel ca altădată, iar numărul de tratamente fiind mai mic. În schimb, au fost necesare tratamente mai multe la dăunători, întrucât atunci când este cald, aceștia se înmulțesc mai repede”, relevă specialistul DADR Suceava. În acest an, criza lovește în recolta de prune, de suferit având sucevenii care obișnuiesc să-și umple cămara cu magiun sau compot, dar mai ales iubitorii de țuică naturală. „Nu au fost condiții prielnice nici în țară, dar nici în județul Suceava, iar prețul este destul de mare. Nu o să avem nici magiun, dar nici țuică”, explică Vasile Tofan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: