Pentru pensionari din tot județul

Căminul de bătrâni Solca își deschide luni porțile

Căminul de bătrâni de la Solca se va deschide luni, ieri fiind primiți primii beneficiari, ne-a informat directorul interimar al căminului, dr. Adrian Ignat. Potrivit acestuia, căminul are o capacitate de 70 de paturi, deja sunt vreo 50 de solicitări și vor mai fi și în continuare cereri.
 

Spitalul Solca

„Azi (n.r. – ieri) am început să primim pensionari din tot județul. Ei trebuie să aibă pensie, minim 64 de ani, să nu sufere de tulburări neuropsihice, de boli infecțioase, de TBC, sifilis sau SIDA”, a precizat dr. Ignat. El a mai spus că, în afară de pensionari, vor fi internate și vreo 3 persoane care sunt cazuri sociale, în sensul că nu au unde locui, care nu au 64 de ani, dar beneficiază de o pensie. Cei care vor locui la căminul de bătrâni vor contribui pentru întreținere cu 60% din pensie. În cazul persoanelor care nu au 64 de ani, directorul Ignat a precizat că va discuta cu consilierii locali să li se perceapă 80% din pensie. Căminul a fost amenajat în fosta clădire a Spitalului de boli cronice, închis de la 1 aprilie prin ordin al Ministerului Sănătății. Abia în luna iulie a fost încheiat contractul între Primăria Solca și Ministerul Muncii, prin instituția care îl reprezintă în teritoriu, și au început procedurile pentru înființarea unui cămin de bătrâni. Contractul a fost încheiat pe timp de 3 luni, pentru suma de 29 miliarde lei vechi, după aceea efectuându-se lucrări de reamenajare a saloanelor. Reamintim că, după desființarea Spitalului de Boli Cronice Solca la 1 aprilie, 66 de oameni au rămas fără un loc de muncă. După ce o mică parte a fost preluată de alte spitale din județ și după ce unii au ieșit la pensie, au rămas 41, dar majoritatea au fost nevoiți să intre în șomaj, iar acum sunt reangajați la căminul de bătrâni. Reamintim că Ministerul Sănătății a desființat 67 de spitale din țară fiindcă, potrivit pretențiilor sale, nu îndeplineau criteriile de performanță. Transformarea spitalelor desființate în cămine de bătrâni face parte din programul “Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, care se derulează pe o perioadă de 33 de luni, începând cu data de 1 aprilie a.c., pentru a se veni în sprijinul persoanelor vârstnice lipsite de susținători legali care nu-și pot asigura întreținerea completă și care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire și tratament, în sistem rezidențial, în cămine specializate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: