Pe două roți

Din când în când, precum ieri, suntem invitați să mai lăsăm automobilele și să ne mișcăm de colo-colo pe picioarele noastre sau pedalând. În ce mă privește, dintotdeauna pieton, mă simt întrucâtva ocolit de astfel de invitații mustrătoare. Dar îmi aduc ele, invitațiile, câte un dor de „țâcla” mea galbenă din copilărie și îmi amintesc, de asemenea, de generațiile de bicicliști de nevoie, pe care mulți dintre dvs. le știți mult mai bine; dacă nu cumva veți fi fost (sau încă sunteți!) astfel de țâcliști. Și nu-i în cauză nostalgia după, de exemplu, navetiștii de la câteva zeci de kilometri în jurul Rădăuților, ci gândul că da, te-ai mobiliza să mai fii mobil (măcar din când în când, de o plăcere) ca biciclist.
 

L.D. CLEMENT

Dar unde? Că una e să fii pasionat de mountain bike și să alergi zdruncinat pe coclauri (după ce ai ajuns acolo – nu? – cu mașina!), iar alta e să pedalezi câteva sute de metri, în mod decorativ, la câte o campanie, prin oraș. Fiindcă altfel, chiar dacă te-ar îngădui rutieriștii și grosul participanților la trafic pe străzi, te gândești că a pedala prin târg e o scurtă cale de a te ologi sau a-ți rupe firul zilelor. Iar să folosești, printre pietoni, sferturile de trotuar numite din bidinea „piste pentru bicicliști” ar însemna să ai exact aceleași fantasme cu cei care le-au inventat și ordonat să fie spoite. Dar se face că inventatorii respectivelor piste nu se deplasează cu bicicleta, așa cum nici inventatorii primelor rachete cosmice n-au plecat în spațiu. Ci Laika, Strelka și Belka. Și știți ce-au pățit…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: