Deși anul trecut nu prea au fost solicitate

DSP și spitalele au scos pentru rezidențiat 17 posturi de medici

> Anul trecut au fost 9 și doar pentru 4 s-au depus dosare
Pentru concursul de rezidențiat pe post, anul acesta sunt scoase 17 posturi de medici la Direcția de Sănătate Publică și în spitale din județ, deși la rezidențiatul pe post de anul trecut au fost doar 4 candidați pe cele 9 posturi existente.
 

Se știe că de câțiva ani spitalele sucevene au nevoie de medici în anumite specialități, mai ales urgentiști și anesteziști, de aceea și anul acesta autoritățile în materie au întocmit o listă care a fost transmisă MSP. Patru dintre posturi sunt pentru medici la DSP, la departamentele epidemiologie, igienă, medicină de laborator și sănătate publică și management, două posturi de medici urgentiști la Spitalul Județean de Urgență Suceava, alte 5 posturi fiind la Spitalul Rădăuți – 2 urgentiști, câte unul la anestezie și terapie intensivă, neonatologie, diabet. Spitalul Municipal Câmpulung a scos alte cinci posturi de medici pentru secțiile cardiologie, neonatologie, pediatrie, anestezie și terapie intensivă, iar la Vatra Dornei este nevoie de un medic neonatolog. „Concursul de rezidențiat se susține în fiecare toamnă pentru licențiații în medicină. Aceștia optează pentru o formă de specializare, care poate fi pe post, ceea ce înseamnă că încheie contract cu o unitate sanitară, unde trebuie să lucreze o perioadă de cinci ani, și pe loc. De obicei, specializările pe post sunt de interes. Sunt posturi care se vor vacanta peste patru sau cinci ani, în funcție de cât durează specializarea medicală respectivă, iar unitățile sanitare, în funcție de aceste aspecte, își fac necesarul de medici. Resursa umană reprezintă un factor extrem de important, dacă nu avem medici bine pregătiți pe toate specialitățile poate apărea o problemă”, a precizat purtătorul de cuvânt de la DSP Suceava, Adrian Popescu. Anul trecut au fost 3 posturi de rezidenți medici urgentiști la UPU de la Spitalul Județean Suceava, unul tot de urgentist la Compartimentul de Primiri Urgențe din Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma și Damian” Rădăuți, încă doi la ATI și neurologie tot la acest spital. A mai fost un post în specialitate ATI pentru secția de chirurgie a Spitalului Municipal Vatra Dornei, un post de cardiolog la Spitalul Orășenesc Siret și un psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din aceeași localitate. Începând din 2011, conform protocolului semnat de ministrul sănătății cu rectorii universităților de medicină și farmacie din România, concursul de rezidențiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate. Potrivit MSP, descentralizarea rezidențiatului va însemna eficientizarea pregătirii în concurs. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună și respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislația in vigoare. Anul trecut, la rezidențiat au fost 3505 locuri și posturi, dintre care 2984 locuri și 521 posturi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: