În Parcul Natural Vânători-Neamț

Pasarelă suspendată deasupra arborilor

O pasarelă în lungime de 200 de metri, care va trece printre ori peste coronamentul arborilor la înălțimi cuprinse între 15 și 20 de metri, destinată observării de către specialiști, dar și de turiști, a mediului în care viețuiesc păsări, animale și vegetație specifică pădurii, a început să fie construită din această săptămână în Parcul Natural Vânători Neamț.
 

Premieră pentru România, investiția, ce va fi inaugurată în prima jumătate a anului viitor, a fost anunțată de către Dumitru Cătănoiu, directorul arealului protejat din județul Neamț, în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de finalizarea unui alt important proiect implementat în acestă zonă turistică a țării. Având ca temă „Managementul speciilor de păsări de interes comunitar din Parcul Natural Vânători-Neamț, prin implicarea comunităților locale”, proiectul realizat din fonduri europene nerambursabile a vizat realizarea de investiții în infrastructura Parcului menite atât pentru protecția și gestionarea mediului în acest sit protejat, dar și accesul publicului larg la informații despre speciile de păsări ce trăiesc în zonă. În acest scop au fost construit un Centru de informare ecologică la Vânători ce permite turiștilor sosiți pentru a efectua plimbări prin acest areal să vizualizeze cu ajutorul unei touch-screen, prin imagini și a unei mari hărți atașate pe care sunt montate led-uri de diferite culori, locurile și traseele habitatului natural al celor 110 specii de păsări inventariate în zonă, dintre care 15 protejate la nivel european, între care barza neagră, alunarul, acvila țipătoare mică, cristelul de câmp, ciocănitoarea neagră. Alte trei centre de informare ecologică, în care activează în calitate de ghizi sub formă de voluntariat, studenți la silvicultură și biologie ori cadre didactice și elevi ai unor unități de învățământ din zonă au mai fost ridicate pe aria sitului protejat la Nemțișor, Lunca și Mănăstirea Neamț. „Tot pentru turiști s-au amenjat și patru «trasee educative» în zonele Dumbrava, Pocrov, Mănăstirea Neamț și Nemțișor, precum și zece foișoare de odihnă”, a spus Cătănoiu. Vor fi facilitate, totodată, prin amenajările realizate, aplicațiile teoretice și practice realizate de specialiști ori studenții în biologie, referitoare la flora și fauna arealului Parcului Natural Vânători.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI