Din 1990 încoace

Din ce în ce mai cald și precipitații tot mai puține

➢ O suprafață totală de 16.455 ha din localitățile Siminicea, Dumbrăveni, Fântânele și Verești este potențial afectată de secetă
 

Analiza fluctuațiilor climatice în perioada anilor 1990 – 2007 din județul Suceava evidențiază o încălzire progresivă a atmosferei și o descreștere a cantităților de precipitații – se arată într-o informare a Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Suceava. Potrivit sursei citate, căderile de precipitații au o repartiție neuniformă în timp și spațiu, ele devenind un factor limitativ al creșterii, dezvoltării și productivității culturilor agricole, livezilor, pajiștilor și pădurilor. Astfel, de la o frecvență medie multianuală de 38,4% ani secetoși și puternic secetoși până în 1990, în perioada 1993 – 2007 frecvența a ajuns la peste 50%. Conform datelor meteorologice, în anii secetoși și puternic secetoși, zona de șes din estul județului Suceava, din localitățile Siminicea, Dumbrăveni, Fântânele și Verești – în suprafață totală de 16.455 de hectare, din care teren arabil 13.714 de hectare – este potențial afectată de secetă. Aceasta și din cauza lipsei unui sistem de irigații care să suplinească deficitul de umiditate din sol. Pentru reducerea efectelor secetei, precum și în vederea combaterii „deșertizării”, sunt prevăzute o serie de măsuri pe termen lung, printre care amenajarea unor sisteme de irigație prin aspersiune pe 8250 de hectare, adică pe 60% din suprafața agricolă din Siminicea, Dumbrăveni, Fântânele și Verești. Sursa de apă o reprezintă, aflăm, acumularea de la Bucecea, la care se va adăuga, în timp, acumularea de la Zvoriștea, în curs de execuție.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: