La Festivalul internațional de folclor pentru copii și tineret „Dobroge, mândră grădină”

Copiii din sistemul de protecție sucevean au câștigat 6 premii

➢ Violonistul de 14 ani Loris Horvat și-a mai făcut o dată străbunicii fericiți, aducând la Suceava Trofeul festivalului
 

Copii talentați, cu și fără dizabilități, aflați în sistemul de protecție socială din județul Suceava s-au întors acasă de la Festivalul internațional de folclor pentru copii și tineret „Dobroge, mândră grădină”, ediția a VII-a, cu „o căruță” de premii. Ei au avut de interpretat câte două piese, obligatorii fiind o doină sau o baladă, și o piesă cu acompaniament orchestral – o adevărată provocare pentru soliștii suceveni care se pregătiseră pentru concurs doar cu negative. Se pare însă că noutatea nu i-a oprit să arate pe scenă că, dacă au intrat în viață cu mai puțin noroc decât alți copii, Dumnezeu le-a dăruit în schimb talentul care i-a ridicat deasupra celorlalți. Măzărean Maria (Servicii Alternative de Tip Familial Gura Humorului) – locul I; Grigoraș Valerica (Centrul de Plasament „Laurenția Ulici” Gura Humorului) – locul II; Grupul Vocal „Bucovina” (Servicii Alternative de Tip Familial Gura Humorului); Dafin Marian (Centrul de Plasament „Laurenția Ulici” Gura Humorului) – locul III; Ifrim Gheorghe (Servicii Alternative de Tip Familial Gura Humorului) – locul III sunt cei care au adus mândrie multă la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava. „Piesa de colecție” a grupului de mici artiști suceveni a fost Loris Horvat Luzer, un adolescent de 14 ani care a obținut Trofeul festivalului la secțiunea „copii cu dizabilități”, uimind juriul cu interpretarea sa la vioară. Loris se află în plasament familial și, de la vârsta de 8 luni, când mama sa l-a abandonat, este crescut de străbunicii săi, oameni trecuți bine de 70 de ani, pentru care creșterea și educarea acestui copil a însemnat cea mai sfântă misiune. La 4 ani, străbunicul i-a pus în mână prima vioară, pentru că bătrânul a văzut că micuțul avea aptitudini muzicale. S-au dovedit ulterior autentice, iar Loris a urmat cursuri de profil. Nu s-a mai despărțit de vioară și, pentru el, ziua este întotdeauna prea scurtă atunci când e vorba să cânte la ea. O zi importantă a fost cea în care o violonistă din Capitală, care a aflat de talentul micului sucevean de la o emisiune difuzată la TV, i-a trimis, „de Moș Nicolae” cum i-a și scris, o vioară bună, cu o acustică deosebită. Loris și-a răsplătit binefăcătorii cu talent, seriozitate, pasiune și cu o mulțime de premii câștigate la concursurile la care a participat. Părea aproape firesc să vină acasă de la Mangalia cu trofeul, deoarece corzile viorii lui „vorbesc” în numele său, iar copilul impresionează de fiecare dată. A VII-a ediție a Festivalului internațional de folclor pentru copii și tineret „Dobroge, mândră grădină” s-a desfășurat la Mangalia, în perioada 19 – 25 iunie. DGASPC Suceava a înscris în concurs 12 tineri, 2 de la Centrul de Plasament „Laurenția Ulici”; 5 de la Servicii Alternative de Tip Familial Gura Humorului; un copil aflat în plasament familial la străbunici și 4 copii externi de la Școala Specială „Sf. Andrei” din Gura Humorului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI