PSD Suceava 2020

„O pierdere uluitoare, neînregistrată nici în perioada războiului”

În 2 ani, România a pierdut peste 40% din PIB

Primii doi ani din actuala guvernare PDL au însemnat o întoarcere cu 5 ani în urmă a României, în special în ceea ce privește datoriile și pierderile, a apreciat ieri, la Suceava, fostul ministru al Finanțelor, Varujan Vosganian, care ocupă funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național.
 

Potrivit lui, „România a pierdut 7,4% din PIB în 2009 și 9% în 2010, comparat cu 2008. De asemenea, datoria publică a crescut la cel puțin 25 de miliarde de euro. Așadar, România a pierdut fie din diminuarea avuției sale, fie prin creșterea datoriilor, peste 40% din PIB. Este o pierdere uluitoare pe care România nu a înregistrat-o nici măcar în perioada războiului”, a explicat Varujan Vosganian. El a arătat că la acestea se adaugă dispariția a circa un milion de locuri de muncă și scăderea investițiilor străine de la 9,5 miliarde de euro în anul 2008, la 2,6 miliarde de euro în 2010. „Mai trebuie spus că 2011 este un an al stagnării economice. Este un an în care puțina creștere economică nu are influențe pozitive asupra investițiilor și asupra veniturilor”, a explicat Vosganian. În ceea ce privește datoria publică a României, care potrivit vicepreședintelui PNL a crescut în ultimii doi ani de la 13% la 35%, adică la cel puțin 25 de miliarde de euro, actualul Guvern PDL ar trebui să le spună „bogdaproste” liberalilor pentru felul în care au lăsat România în anul 2008. „Guvernarea PDL ar trebui să spună <> pentru că le-am lăsat această moștenire, și anume cea mai mică datorie publică din Uniunea Europeană. În 2008, am plătit dobânzi de 200 de milioane de euro pentru datoria publică, în 2011 vom plăti 2,5 miliarde, iar în 2013 suma va ajunge la 3 miliarde de euro”, a spus fostul ministru al Finanțelor, care consideră că România va avea o problemă cu refinanțarea datoriei externe, în condițiile în care băncile europene își restrâng liniile de finanțare, iar piețele internaționale nu vor mai acorda refinanțări.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: