Transportarea gunoiului la Botoșani sufocă Primăria Suceava

> Potrivit autorităților locale și județene, prima celulă de la Moara trebuia dată în folosință la finele anului 2010, mai apoi în primăvara lui 2011 > Edilul-șef, Ion Lungu, regretă că proiectul de amenajare a noului depozit ecologic de la Moara nu se află sub gestiunea municipiului Suceava, ci a Consiliului Județean > Președintele Gheorghe Flutur dă vina pe birocrație și susține că prima celulă a gropii ecologice din preajma Sucevei nu va fi funcțională mai devreme de primăvara viitoare
 

Cheltuielile cu asigurarea salubrității sufocă bugetul local sucevean. Afirmația aparține șefului administrației municipale, Ion Lungu, care precizează că factura totală se ridică la 600.000 de lei pe lună, dintre care 200.000 de lei doar pentru curățatul străzilor. Cel mai greu, însă, cântăresc costurile cu transportarea și depozitarea deșeurilor menajere pe rampa municipiului Botoșani, acestea însumând până la 400.000 de lei lunar. Edilul-șef al Sucevei regretă că proiectul de amenajare a noului depozit ecologic de la Moara nu se află sub gestiunea municipiului Suceava, ci a Consiliului Județean. Ocupantul fotoliului din Areni susține că, dacă la mijloc nu era executivul județean – titularul proiectului mare privind sistemul integrat de gestionare a deșeurilor menajere – groapa ecologică din prejma Sucevei ar fi fost dată deja în funcțiune. „Ne sufocă, practic, aceste cheltuieli cu transportul la Botoșani, de 3,5-4 miliarde de lei pe lună. Dacă problema gropii ecologice era la îndemâna Consiliului Local, aceasta era rezolvată de mult. Din păcate suntem prinși în acest program european, cu gestionarea Consiliului Județean”, a declarat Ion Lungu. La rându-i, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, dă vina pe birocrație și susține că prima celulă a depozitului ecologic de la Moara nu va fi funcțională mai devreme de primăvara lui 2012. Și aceasta întrucât sunt obligatorii și amenajarea sistemului de colectare a levigatului și construirea unei stații de epurare. „Încercăm să mai comprimăm perioada de derulare a procedurilor, deși birocrația este mare. Este unul dintre cele mai greoaie proiecte pe care le avem, dar aceasta nu se întâmplă doar la noi, ci în toate județele țării. La Moara, vom termina prima celulă, dar nu cred că mai repede de primăvara anului viitor. Aceasta pentru că trebuie ridicată și stația de epurare, iar procedurile de licitație durează destul de mult”, explică șeful administrației Județene, Gheorghe Flutur. De precizat este faptul că, potrivit autorităților locale și județene, prima celulă de la Moara trebuia dată în folosință la finele anului 2010, iar apoi, în primăvara lui 2011. În județul Suceava este în curs de implementare Sistemul integrat de management al deșeurilor, în valoare de circa 56 de milioane de euro. Acesta prevede construirea a două depozite de deșeuri menajere, la Moara și Pojorâta, a 5 stații de transfer, precum și a infrastructurii necesare colectării și transportării resturilor, inclusiv a celei de adunare selectivă în mediul urban și rural.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: