Pantofar celebru

Ne-a călcat mulți ani pragul redacției în fiecare dimineață, când venea să-și ia ziarul la care era abonat. Ni s-a alăturat discret și statornic după Revoluție, el, cel care simțea nevoia să-și împărtășească calvarul prin care a trecut „în anii luminoși”. Pentru că a spus câteva adevăruri incomode la o conferință a cadrelor didactice, desfășurată la Siret pe la începutul damnatului deceniu șase din secolul trecut, a fost reținut, (așa-zis) judecat și condamnat la temniță grea, purtând stigmatul de dușman al poporului.
 

Dumitru TEODORESCU

Erau vremurile când Stalin reușise deja performanța de a-l întrece pe Hitler în curmarea fără logică, fără noimă, barbară a milioane de vieți. Eliberat din închisoare, nu a mai fost chemat în învățământ și s-a încadrat ca vânzător de pantofi. Așa-l cunosc femeile Sucevei. I-am publicat amintirile din acei ani, dar și opiniile asupra unora dintre subiectele „ardente”. Chiar și versuri. Lăsa textul scris de mână, cu o caligrafie aproape perfectă și, cunoscător de psihologie, căci se pregătise în facultate și la un asemenea obiect, trecea apoi în fiecare dimineață prin arealul nostru, așa, pur și simplu… Avea o privire atât de inocentă și de clar mustrătoare, încât nu îndrăzneam să-i încercăm prea mult răbdarea. Venea a doua zi după apariția textului său, cu articolul decupat din ziar și lipit pe una din foile unei agende… De ceva vreme însă n-a mai venit. S-a luptat cu cea ce-i dorea trupul și care, iată, i l-a luat. Rămân spiritul său cald, dar ferm în credința sa și în puterea lui de a birui, bucuria nereprimată a colocviului, eleganța prieteniei sale și șăgălnicia unui… pantofar celebru al Sucevei cu studii filologice și cu un cazier pângărit de vremelnici stăpâni ai lumii. Drum ușor către Ceruri, domnule Vasile Repta, și dă-ne din când în când un semn al neastâmpăratului spirit care te-a animat în viața de aici!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: