Aleșii PSD îi pun în cârcă primarului Lungu gradul mare de îndatorare a Sucevei

> Edilul-șef recunoaște că, în 2004, la preluarea primului său mandat, acesta era de doar 5%, punând însă în vedere că dezvoltarea presupune și contractarea de credite > După votul de ieri al consilierilor, municipalitatea suceveană se va împrumuta cu 15,6 milioane de lei, gradul de îndatorare urmând a ajunge la 16,88% Primăria municipiului Suceava va iniția procedurile de contractare a unui credit bancar în valoare de maxim 15,6 milioane de lei pe o perioadă cuprinsă între 15 și 20 de ani. Intervalul de rambursare a creditului este astfel ales încât sarcina obligațiilor de plată să fie uniform distribuită, gradul de îndatorare fiind de 16,88%, în limita celui maxim admis pentru administrațiile locale, de 30%.
 

Virginel IORDACHE

În timpul dezbaterilor, alesul social-democrat Virginel Iordache l-a interpelat pe primarul Ion Lungu (PDL) cu privire la nivelul de îndatorare a Primăriei în anul 2004, adică la momentul la care, în fotoliul din Areni, Lungu s-a instalat pentru cel dintâi mandat. „Cât era gradul de îndatorare a Primăriei în 2004?”, l-a întrebat Iordache pe edilul-șef. Primarul a recunoscut că acesta era unul mic, de circa 5%, precizând că întrebarea „este frumoasă din punct de vedere electoral”. „Nu trebuie să ne mai întoarcem în spate. Indiferent cât am vrea să fim de cârcotași, de critici, s-au făcut multe lucruri bune în acești 7 ani de mandat, banii fiind folosiți la lucrările de investiții. În calitate de economist și de manager – dacă vreți – vă spun că nicăieri în lume nu se fac dezvoltări fără credite”, a explicat Lungu, adăugând că important este ca fondurile să fie folosite în mod corect. Suma de 15,6 milioane de lei împrumutată ar urma să asigure confinanțarea proiectului POR de reabilitare a zonei centrale a municipiului și amenajarea parcărilor subterane (5,67 milioane lei), precum și a celui de reabilitare a străzilor, a podului din zona Bazarului, pasajului CFR Burdujeni, modernizare a parcurilor și înființare de stații modulare pentru transportul în comun (9,97 milioane de lei). „Este necesar să găsim soluții pentru ca sarcina obligațiilor de plată să fie echilibrat distribuită pe perioada următorilor 15-20 de ani și, în același timp, să asigurăm suficientă flexibilitate pentru contractarea altor datorii, în special în vederea cofinanțării obiectivelor care vor fi susținute din fonduri UE. Finanțarea rambursabilă formată din credit bancar pe o perioadă de 15 – 20 de ani oferă autorității publice locale o mobilitate deosebită în structurarea finanțării”, se arată în raportul serviciilor de specialitate ale executivului. Finanțarea rambursabilă care va fi contractată de Primăria Suceava este una de tip intern sau extern, prin credit bancar de tip revolving, suma putând fi rambursată anticipat din surse proprii, fonduri europene sau din emisiune de obligațiuni. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 9/2010, municipalitatea poate beneficia de garanții guvernamentale, Primăria solicitând și obținând deja acordul de principiu pentru garantarea respectivului credit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: