„Mineralia”, între 8 și 10 aprilie, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava

De la diamante și safire, la colți de rechin și meteoriți

Expoziția cu vânzare “Mineralia” se desfășoară sub genericul “Imperiul mineralelor și casta pietrelor prețioase” și poate fi vizitată la Muzeul de Științele Naturii în zilele de 8 și 10 aprilie.
 

“Gândită ca o expoziție pentru popularizarea minunatei lumi a mineralelor, expoziția a devenit unul dintre cele mai importante evenimente dedicate în întregime pietrei de podoabă, astfel că a început să fie organizată în diverse orașe din România. Caracteristica expoziției este unitatea: tot ce este expus este legat strict de lumea minerală. Pe Pământ au fost descoperite peste 4.000 de specii minerale. Dintre acestea, doar puține pot fi găsite cu relativă ușurință (cel mai cunoscut mineral fiind cuarțul), altele sunt rarități (cum ar fi malachitul). Din cele mai vechi timpuri, pietrele cele mai căutate au fost cele care se folosesc în realizarea de bijuterii și mici obiecte ornamentale”, ne-au precizat organizatorii. Pietre din toate colțurile lumii La “Mineralia” sunt prezentate, în primul rând, pietre prețioase, considerate a fi minerale foarte dure, rare și “strălucitoare”, precum diamant, safir, rubin, smarald; apoi pietre semiprețioase – minerale cu duritatea mai mare, iar la acest capitol există o gamă extinsă: acvamarin, ametist, citrin, cristal de stâncă, cuarț fumuriu, cuarț roz, calcedonie (carneol, crizopraz), opal, granat, turmalină, alexandrit, cordierit, spineli, turcoază, zircon, crisoberil, jad, topaz, lapis lazuli ș.a. Expoziția mai cuprinde așa numitele “pietre fine”, care sunt minerale cu duritate mai mică – aragonit, calcit, apatit, serpentină, steatit, amazonit, piatra lunii, piatra soarelui, malachit etc. Lor li se adaugă “substanțele organice”, cum sunt perlele, coralul, sideful, chihlimbarul, lemnul silicifiat. Pentru colecționari, expoziția prezintă fosile – amoniți, dinți de rechin precum și meteoriți. Pietrele aflate în stare naturală sau prelucrate în bijuterii provin din toate colțurile lumii, ne asigură specialiștii muzeului: geode și cuarț din Brazilia, cuarț roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn opalizat și opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, sidef din Noua Zeelandă, chihlimbar din Marea Baltică. De asemenea, lemn silicifiat de pe teritoriul României, calcedonie, jasp, agat, lizardit din zona Brad, chihlimbar de Buzău. Nu lipsesc “florile de mină”, mineralele de colecție (renumitele stibine, calcite, pirite, galene, rodocrozite etc.) din regiunea Baia Mare. Prețurile pentru cristale în eșantioane mici încep de la 2-3 lei până la piese de colecție de sute sau chiar mii de lei. La bijuterii, inele, cercei sau brățări, prețurile variază de la 5 la 50 de lei, iar la coliere sau seturi complete – de la o sută, la câteva sute de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: