Astăzi de la ora 13, la Prefectură

Asistenții medicali protestează pichetând împotriva noului Cod al muncii

Sindicatului Sanitas Suceava pichetează astăzi Prefectura, protestând astfel față de Codul muncii în noua variantă – ne-a informat liderul acestui sindicat, Ana Ionescu.
 

Acțiunea de protest are loc între orele 13 și 14, dar manifestări similare vor mai avea loc pe 8 și 15 martie. Sunt așteptate circa 200 de persoane să participe la pichetarea de astăzi.  Sindicaliștii doresc menținerea actualului Cod al muncii și a legislației privind contractele colective de muncă, revenirea la salariul de bază din 2010, dinainte de diminuarea cu 25%. Ei mai vor aplicarea pentru toți salariații a prevederilor Legii 285, respectiv majorarea salariilor cu 15%, raportată la salariul din octombrie 2010, încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară și negocierea unui nou contract colectiv de muncă pentru asistența socială. De asemenea, printre revendicările lor menționăm elaborarea unui pact național pentru sănătate, care să pre-vadă minim 6% din PIB pentru Sănătate, autonomie reală pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar sistemul sanitar să nu mai fie prins în sistemul bugetar. Sindicaliștii mai au și alte revendicări, printre care menținerea actualului normativ de personal în sistemul sanitar, scoaterea plafonului de 70% pentru cheltuielile de personal din finanțarea acordată din fondul asigurărilor de sănătate, iar nu în ultimul rând ei se declară împotriva demersurilor Ministerului Sănătății de desființare sau transformare a unor unități medicale fără o analiză corectă și transparentă a indicatorilor și performanțelor unităților respective. Ana Ionescu a mai informat că până pe 14 martie va aduna semnături de la sindicaliști pentru declanșarea grevei generale, dacă va fi adoptat noul Cod al muncii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: