Semnal de alarmă:

Sucevenii nu pot să-și mai plătească apa potabilă

În Suceava, 28 de asociații au fost somate, iar, în calitate de operator unic județean, ACET debranșează zilnic câte 4 scări de bloc sau blocuri din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Gura Humorului > Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avertizat că, dacă nu-și vor onora contravaloarea consumurilor, datornicii vor rămâne fără apă la robinete
 

Conducerea ACET Suceava trage un semnal de alarmă vizavi de problemele pe care societatea de utilități comunale le are din cauza neîncasării facturilor la serviciile oferite, precum și a faptului că neplata acestora se va răsfrânge și asupra consumatorilor. Directorul general Ștefan Groza a declarat ieri că, în luna ianuarie, firma pe care o conduce a somat 28 de asociații de proprietari din cele 104 care funcționează în municipiul reședință de județ, cu care firma are relații contractuale. Acestea au datorii de peste 330.000 de lei, cea mai veche factură provenind din mai 2010. Cu 6 dintre asociațiile avertizate au fost încheiate procese-verbale de recunoaștere și de eșalonare a debitelor pe un termen de 6 luni, „cu restul fiind încă probleme”. „Nu vreau să ajungem în neplăcuta situație de a face din nou debranșări. În prezent operăm în tot județul Suceava, iar la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Gura Humorului zilnic avem câte 4 scări de bloc sau blocuri care sunt în acest program de debranșare”, reliefează Groza. Șeful ACET evidențiază că un asemenea impas nu s-a mai înregistrat de câțiva ani buni și că face eforturi extraordinare să-și plătească furnizorii de energie electrică, apă brută, precum și taxele și impozitele datorate statului. Societatea de utilități comunale face cunoscut că nu are datorii la bugetul de stat, însă este nevoită să achite sume mari din TVA, pe care le datorează în calitate de beneficiar final al programului ISPA de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, precum și de modernizare a stației de tratare-epurare. „Am început să avem probleme mari încă din a doua jumătate a anului 2010. Somațiile au expirat pe 6 februarie și rugăm asociațiile amintite să-și întocmească niște grafice realiste de eșalonare, pe care să le respecte, astfel încât să nu ajungem în nedorita situație de a proceda la debranșări”, explică Ștefan Groza, menționând că și Primăria Suceava are eșalonări la plata facturilor pentru unitățile școlare. La rându-i, primarul Ion Lungu a avertizat că, dacă nu-și vor onora consumurile, datornicii vor rămâne fără apă la robinete. „Cei care nu plătesc o să fie debranșați de la apă. Sigur că nu este deloc plăcut să nu fie deloc apă, nici de băut și nici la toaletă. Trebuie făcute eforturi, mai ales că nu este vorba despre niște sume mari în comparație cu cele pentru termoficare”, a accentuat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: