Râul ucigaș

Un copil de 11 ani, plecat la săniuș, s-a înecat în Siret

Un băiat în vârstă de 11 ani, din Zvoriștea, este dat dispărut de două zile, presupunerea cea mai plauzibilă fiind aceea că s-a înecat. Iulian Huțanu, elev în clasa a III-a la Școala Specială din Burdujeni, a plecat joi după-amiază la săniuș, în apropierea căsuței unde locuia împreună cu mama sa și concubinul ei, și nu s-a mai întors.
 

Căutările ulterioare aveau să-i ducă pe aceștia pe malul râului Siret, lângă stâna de oi pe care o țin, la vreun kilometru de locuință. Pe câmpul acoperit cu zăpadă se vedeau clar urmele săniuței băiatului, care a și fost găsită în apropierea stânei, pe malul apei înghețate până la jumătatea cursului. Pe gheața acoperită cu un pospai de zăpadă, alte urme – de încălțăminte de copil, care se terminau brusc, lângă bățul lung pe care-l avea ultima oară Iulian – le-au confirmat cele mai negre bănuieli. A fost anunțată imediat Poliția, care a solicitat ajutorul pompierilor. Folosindu-se de două proiectoare de putere mare, pentru a face față întunericului care se lăsase deja, militarii au coborât barca pneumatică din dotare pe râu și l-au căutat vreme de mai multe ceasuri pe puști, fără să-l găsească, însă. Ieri dimineață, misiunea de recuperare a cadavrului băiatului a fost reluată. Pe malul Siretului, la ora 8,30, erau deja săteni care asistau la operațiuni. Costel Rusu, de 41 de ani, din Zvoriștea, concubinul Luminiței Huțanu, mama copilului, a găsit ieri, tot pe malul apei, fluierul-șuierătoare al acestuia și l-a predat șefului de post. „Un băiat tare cuminte era, nu știu să fi făcut și el, cum fac copiii, vreo boacănă”, ne-a povestit bărbatul. Pe Luminița Huțanu, mamă a încă 5 copii (2 gemeni, în vârstă de 5 ani, unul, în vârstă de 6 ani și alți 2, în vârstă de 18, respectiv 20 de ani), am găsit-o pe câmp. Gravidă în luna a 9-a, aproape de termen, n-a avut puterea să se apropie de Siretul care îi răpise copilul. A rămas cu privirea pironită în zare, clătinând din cap, pe câmpul pustiu și împietrit de ger, căutând parcă ziua de ieri: „M-am dus cu el la magazin, vroia de toate, așa era el. Mi-a spus, chiar, să-i dau eu banii lui, că mi-i va da înzecit când va fi mare. Am râs și i-am zis că-i fac în rulă o turtă dulce și a plecat cu săniuța. Chiar ieri (n. red., joi) mi-a zis, văzând o barză pe câmp și uitându-se la burta mea: Mama, dar doamna asta ce vrea? Are vreun gând?”. Îmi spunea mie inima că va fi ceva rău. N-am avut stare toată ziua… Era un copil retras, cuminte. Nu se juca decât singur, că nu-i plăceau copiii. Spunea că îl bat. De sărbători, a umblat cu mine prin sat, doar cu mine, cu căiuțul. I-a cumpărat Costel un mânz, o mânză adică, că tare îi plăceau caii. Patru milioane a dat. Mânzul stă și-l așteaptă acuma în grajd și el?… A plecat cu sania, că i-am spus să nu se îndepărteze de casă…”. În curtea căsuței de pe deal, unde stau cu chirie Luminița Huțanu și Costel Rusu, spălate și agățate pe sârmă, la uscat, multe hăinuțe pentru nou-născuți. Le-a primit viitoarea mămică de la cineva. Pentru copilul pe care îl va naște. Un cățelandru cu ochi de tăciune, pe care-l ceartă șoptit, i se gudură la picioare. „Mureș, așa îl cheamă”, ne spune femeia și-l alungă, ferit, mai încolo. Pe Siret, oamenii au dat drumul unui colac cu lumânare. Se zice că acesta se va opri exact în locul în care se află înecatul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: