Un (alt) punct de vedere

Primirăm mai zilele trecute o scrisoare de susținere, de repunere pe tapet a unei idei/a unei acțiuni la care, la finele anului trecut, păreau a rezona și vârfurile administrațiilor de la noi: în fond, de a asana spațiul public de acele texte și imagini de natură să indice destul de limpede celor mici ce preocupări… de adulți au unii dintre adulți. Anonimul/ anonimii (de această dată) care ni se prezintă sub eticheta de „grup de cetățeni normali din municipiul Suceava” insistă numind toate aceste manifestări ca fiind „obscene”.
 

L.D. Clement

Și se arată revoltați că nu știu care instanță s-ar fi adresat CNA (da, asta e chiar nostim!) ca să-i explice cuvântul. Iar în contrapondere, trimit pe toată lumea la dicționar, ba și la Institutul de Lingvistică, la Academie! Dar și la Legea 196/2003 (privind prevenirea și combaterea pornografiei) care, ca multe altele, e superbă și aproape inutilă. Tocmai prin aceea că uzează la rându-i de termeni-cheie ca „obscen” sau „indecent” (care, în dicționarele la care ne trimit protestatarii au peste 30 de sinonime) ce, în fapt, operează sau nu în funcție de cum percep o realitate sau alta cei care îi utilizează. Spre un exemplu, dacă, săptămâna trecută, i-am fi chestionat asupra acestui aspect pe dnii Mircea Dinescu (joi) și pe Marius Sala (vineri), cu siguranță am fi primit răspunsuri diferite și mult nuanțate dincolo de dicționare, însă și de comitete și comiții. Dar spre un alt exemplu, unde mai pui și ce te faci că îndată-îndată vine căldura, iar cam ce vezi acum, zgribulit, pe afișe, în vitrine și pe tarabe, poți vedea (că de auzit, poți auzi oricând!) pe stradă. Iar dacă nu-ți place priveliștea, ce faci, dai fuga la… CNA?! (Eu îmi zic că acesta e un punct de vedere decent; dar dacă cineva îl va considera: indecent, necuviincios, deplasat? – așa, ca la dicționar.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: