Fălticeni

Cruce din gheața iazului Șomuz

În peste 1000 de familii din municipiu există cel puțin un Ion sau o Ioană Fălticenenii au participat joi, 6 ianuarie, în bisericile din municipiu, la prăznuirea Bobotezei, una dintre cele mai mari și mai importante sărbători ale creștinătății. Numită în popor Epifania sau Arătarea Domnului, Boboteaza este ziua în care Iisus Hristos a primit, de la Sf. Ioan, botezul în râul Iordan.
 

Respectând tradiția ultimilor ani, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a întâmpinat Boboteaza cu o cruce confecționată din gheața formată pe iazul Șomuz. Și tot ca tradiție, credincioșii și-au făcut rugăciunile, și-au spus dorințele și au lipit câte un bănuț pe cruce. Acest ritual aparte, de a lipi în gheață monede încălzite, îi determină pe fălticeneni să poposească minute în șir în fața crucii din gheață. Dacă moneda se lipește, dorința se va înde-plini, iar dacă bănuțul nu stă pe cruce înseamnă că acea dorință nu se va îndeplini. Cine ia banii lipiți pe cruce va avea un an plin de ghinion, dar asta nu i-a înfricoșat pe unii dintre trecători, care au cules de câteva ori banii de pe cruce… Astăzi, în Fălticeni aproape că fiecare creștin sărbătorește pe cineva. În peste 1000 de familii există cel puțin un Ion sau o Ioană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: