Astăzi

Șapte licitatori pentru termoficarea Sucevei

Azi are loc licitația pentru construirea unei noi centrale de termoficare în municipiul de Suceava. „Este vorba despre realizarea unei centrale dimensionate la necesarul de consum termic al municipiului Suceava, o societate care să poată produce o gigacalorie ieftină, la un preț suportabil pentru populație.
 

Sperăm ca acest lucru să se întâmple”, a declarat ieri, într-o întâlnire cu presa, șeful administrației sucevene, Ion Lungu. Edilul-șef a spus că va fi declarată câștigătoare firma care va oferi cel mai mic tarif “la gardul centralei”, caietele de sarcini fiind luate, gratuit, de 7 competitori. Cei mai mulți sunt din Capitală, iar alții sunt din străinătate. O parte dintre ei au cerut prelungirea termenului de licitație până la 15 decembrie, aspect cu care Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor (ANRMAP) nu a fost de acord. Autoritățile sucevene se așteaptă la un investitor care să ridice o centrală pe biomasă sau pe gaze naturale, primăria urmând a pune la dispoziție terenul și rețelele de transport și distribuție a agentului termic. „În măsura în care nu vom avea o clarificare, licitația va fi repetată”, a spus Ion Lungu. Actuala Centrală Electrică de Termoficare (CET) pe huilă a fost proiectată și dimensionată în regim de cogenerare, cu un consum semnificativ de energie termică, atât la consumatorii casnici, dar mai ales la cei din zona industrială. La această dată, consumul industrial este practic zero, iar, pentru perioada următoare, precum și pe termen mediu, nu se preconizează niciun fel de revigorare a activității industriale sucevene. Astfel, drept consecință a căderii pieței de termoficare industrială, capacitățile de cogenerare sunt în funcțiune circa 6 luni pe an, fapt care conduce la costuri ridicate de producere a energiei termice și electrice. Termica are în concesiune 49 puncte termice, 52 km de rețele de termoficare primare și 409,4 km de rețele secundare. La sistemul termoficare centralizat sunt branșate 4.800 apartamente, cu aproximativ 60.000 locatari, care aparțin de 97 asociații de proprietari. De asemenea, beneficiari ai CET sunt 155 case particulare, 530 agenți economici și 38 de unități bugetare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: