„Casa verde” se va aplica și pentru școli și biserici

> Conform APM, anul acesta 74 de suceveni au semnat contractele de finanțare, proiectele fiind în curs de implementare În 2011, programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire capătă amploare, anunță directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Iluță Cocriș.
 

„Pe lângă persoanele fizice, programul se va adresa și școlilor, grădinițelor, bisericilor, precum și sediilor de instituții publice, care, toate, își vor putea înlocui sistemele de încălzire”, subliniază șeful APM, care menționează că inițiativa este una binevenită pe linie de mediu și că, pe această cale, se face economie la combustibilii clasici sau la energia electrică. Anul acesta, județul Suceava are alocate fonduri de 3,49 milioane de lei, o sumă destul de consistentă în raport cu cele acordate altor județe. Până la această dată au fost „antamate” 2,77 milioane lei, la APM fiind depuse 459 de solicitări. Dintre ele, 300 sunt pentru finanțarea montării de panouri solare, 41 pentru centrale termice pe deșeuri lemnoase, 200 pentru pompe geotermale, iar 6 au în vedere dotarea cu sisteme mixte. Analizate au fost 130 de documentații, iar 115 au trecut de “furcile caudine” ale evaluatorilor de la Administrația Fondului pentru Mediu. Potrivit dlui Cocriș, 74 de solicitanți au semnat contractele de finanțare, proiectele fiind în curs de implementare. Denumit popular și „Casa Verde”, scopul programului este îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire și obținerea de apă caldă menajeră. Programul prevede acordarea unei sume de până la 6.000 lei pentru instalarea la locuințe a panourilor solare; până la 8.000 de lei în vederea dotării cu pompe de căldură și a cel mult 6.000 de lei pentru instalații de producere a energiei termice pe baza de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și pe resturi și deșeuri vegetale, agricole sau forestiere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: