Potrivit recensământului realizat în 2002

Comuna Șcheia are 36 de romi !

În realitate, Șcheia are aproximativ 800 de locuitori de etnie romă. > Pentru că, în acte, numărul etnicilor romi este extrem de mic, primăria comunei nu poate să acceseze fonduri europene pentru integrarea acestora. > Primarul Vasile Andriciuc ne-a declarat că aproximativ 70% dintre copiii de etnie romă, care locuiesc în Șcheia sunt analfabeți
 

Specialiștii Primăriei Șcheia nu pot să acceseze fonduri europene pentru integrarea sau îmbunătățirea vieții romilor din localitate, întrucât, în acte, aceștia sunt doar 36 la număr! La recensământul realizat în anul 2002, romii din Șcheia s-au declarat români și așa au rămas până astăzi în statisticile oficiale. George Sava, referent al Primăriei Șcheia, ne-a declarat că, în realitate, din totalul de 9239 de locuitori ai comunei, 800 ar fi de etnie romă. Altfel spus, 8,66% din populația comunei este formată din etnici romi. Primarul Vasile Andriciuc ne-a explicat că, din pricina numărului foarte mic al romilor declarați, angajații primăriei din localitate nu pot să acceseze fonduri europene pentru integrarea sau îmbunătățirea vieții acestora. „Aproximativ 70% din numărul total al copiilor de etnie romă care locuiesc în Șcheia nu știu să scrie sau să citească”, ne-a declarat edilul-șef al comunei, lăsând să se înțeleagă că, accesând fonduri europene, primăria ar putea să rezolve mă-car parțial această problemă. Pe de altă parte, la Școala Generală din Șcheia se desfășoară programul educațional “A II-a șansă”, care se adresează persoanelor trecute de vârsta școlarizării obligatorii, cărora li se oferă astfel posibilitatea să învețe să scrie și să citească. Însă, din informațiile pe care le avem, foarte puține persoane din localitate urmează cursurile acestui program. Menționăm că potrivit Anuarului Statistic realizat de specialiștii Direcției de Statistică Suceava, în anul 2002 în județ erau doar 9186 de persoane de etnie romă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: