Bucovina – un model de ecoagricultură

Cei mai importanți operatori care ce au ca principal obiect de activitate agricultura ecologică în țara noastră s-au reunit pe parcursul zilei de miercuri la Vatra Dornei, în cadrul unei ample conferințe naționale intitulată “Agricultura Ecologică în Bucovina – model de urmat”.
 

Întâlnirea, coordonată de șeful Asociației Bio-România, Marian Cioceanu, a reprezentat o oportunitate pentru toți agricultorii care încearcă promovarea produselor sănătoase pe piața internă și internațională de a vedea la propriu ce înseamnă o biofermă. Locația nu a fost aleasă la întâmplare, dacă ne gândim la faptul că Bucovina reunește la ora actuală peste 80% din producătorii agricoli ce se mândresc cu produsele bio pe care le comercializează, în ciuda problemelor de care se lovesc la tot pasul. În prezența fostului ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, actualul președinte al Consiliului Județean Suceava și vicepreședinte al partidului de guvernământ, producătorii bio și-au exprimat nemulțumirile, și nu puține la număr, precum și propunerile pentru ca România să devină un centru al produselor de gen. “Turismul este la pământ, despre industrie nici nu mai are rost să vorbim, așa că agricultura ecologică este singurul domeniu ce mai poate ridica țara asta”, a declarat unul dintre producătorii prezenți la conferință, făcând referire la solul României, care “nu este infectat de producția agricolă masivă derulată în ultimii ani în țările vestice”. Conform afirmațiilor făcute de președintele Marian Cioceanu, zona Bucovinei este oricând un exemplu pentru întreaga Românie în ceea ce privește agricultura bio, fiind de altfel “singura care s-a chinuit să respecte standardele impuse în contextul actual. La începutul anului în țara noastră mai existau circa 1700 de producători bio, iar mai bine de 80% dintre aceștia sunt din Bucovina. Este un exemplu ce trebuie urmat. Tocmai de aceea am organizat această conferință aici, pentru ca ceilalți fermieri să preia din modelul existent”. În altă ordine de idei, Asociația își dorește strângerea tuturor nemulțumirilor într-un memorandum pe care urmează să-l înainteze ministrului de resort, pentru ca și “fermierii ecologici din România să intre pe picior de egalitate cu colegii lor din Uniunea Europeană, ceea ce nouă ne-a lipsit, adică să primim subvenții dedicate agriculturii ecologice”, a conchis Marian Cioceanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: