Opt orașe sucevene, incapabile să aibă 26 de metri pătrați de spațiu verde pe locuitor

Pe primul loc în topul județean, ca fiind „cel mai verde”, se situează orașul Solca, cu 69 mp pe cap de locuitor, urmat de Vatra Dornei (34,48) și Gura Humorului (24,82)
 

O comisie mixtă desemnată prin ordin al prefectului Sorin Arcadie Popescu a verificat modul de administrare a spațiilor verzi din intravilanul localităților urbane din județ. Din comisie au făcut parte reprezentanți ai Prefecturii, Agenției pentru Protecția Mediului și Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, fiind controlate municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Rădăuți, precum și orașele Gura Humorului, Broșteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milișăuți, Salcea, Siret, Solca și Vicovu de Sus. Subprefectul Angela Zarojanu relevă că, potrivit legislației românești, armonizată cu cea europeană, până la 31 decembrie 2010, localitățile urbane sunt obligate să aibă, în intravilan, 20 de metri pătrați pe cap de locuitor, până la finele lui 2013 suprafața verde urmând a fi extinsă la 26 de metri pătrați pe cap de locuitor. „Deziderat dificil a se realiza într-o serie de localități, întrucât administrațiile locale nu dețin suficiente terenuri în domeniul public sau privat, astfel încât să se conformeze legii”, subliniază adjunctul reprezentantului Guvernului în teritoriu. În această situație se află noile orașe, precum Broșteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milișăuți, Salcea și Vicovu de Sus, care, provenind din localități rurale, au întinse porțiuni înverzite, însă, din cauză că acestea aparțin populației, nu pot face parte din Registrul local al spațiilor verzi. Pe primul loc în topul județean se situează orașul Solca, cu 69 de metri pătrați pe cap de locuitor, urmat de Vatra Dornei cu 34,48 de metri pătrați, Gura Humorului – 24,82 de metri pătrați, Câmpulung Moldovenesc – 22,39 de metri pătrați și Suceava – 20 de metri pătrați pe cap de locuitor. Cea mai mică suprafață pe cap de locuitor o au Vicovu de Sus – 2,73 de metri pătrați și Frasin – 3,54 de metri pătrați. În urma descinderilor s-a constatat că la Suceava, Câmpulung Moldovenesc și Siret în buget sunt prinse sume pentru administrarea, gospodărirea spațiilor verzi și pentru Registrul spațiilor verzi, în timp ce în celelalte 16 localități amintite este invocată lipsa resurselor financiare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: