Reabilitarea rețelelor „atinge” din nou monumentele

Zidul de la Mirăuți, construit de Romstorfer, este primejduit de neglijența cu care se lucrează în zonă > Direcția pentru Cultură a avertizat constructorul că zidul s-ar putea fisura, mai devreme sau mai târziu

 

Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național a avertizat reprezentanții firmei care realizează reabilitarea rețelei că se lucrează neglijent și ar putea fi afectat zidul adiacent străzii, aflat în apropierea Bisericii Mirăuților. Potrivit arh. Viorel Blănaru de la instituția amintită, luni Direcția va încheia un act cu constructorul, în care se va menționa că, în condițiile în care în perioada de garanție a lucrării respective, de circa 2 ani, vor apărea fisuri în zidul respectiv sau alte degradări ale acestuia, remedierile vor fi realizate pe cheltuiala firmei respective. „În acest moment zidul nu este afectat, dar muncitorii sapă la o distanță destul de mică de el, sapă la adâncimi mari, de 5 metri, iar zidul fiind vechi și fără fundație există posibilitatea să se fisureze dacă nu acum, cel puțin într-un an sau doi. Muncitorii lucrează neglijent, nu fac rezemare, nu s-a tasat corespunzător stratul de umplutură așezat în șanț. Astfel pot apărea fisuri în carosabil și se poate prăbuși pământul de sub zidul respectiv. Dialogul cu ei este aproape imposibil, pentru că firma titulară a dat lucrarea în subcontract uneia din Ungaria și muncitorii vorbesc ungurește. Există pericol și fiindcă pe zid e poziționată o conductă de gaze”, a precizat Viorel Blănaru.
Zidul respectiv a fost construit în urmă cu 100 de ani de arhitectul austriac Karl Romstorfer, care anii 1898-1910 a efectuat și lucrări de restaurare a întregului complex al Mănăstirii Sf. Ioan Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI