„Crezul meu”, la Patriarhia Română

În anul 2010 se aniversează 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic, de la Niceea (325), unde s-au alcătuit primele șapte articole ale Crezului creștin-ortodox, și 125 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, de către Patriarhul de Constantinopol (1885). Prin urmare, acest an a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești”.

 

În acest context a luat naștere și Concursul național de oratorie creștină – „Crezul meu”. Elevii participanți, din clasele V-VIII, au alcătuit un eseu cu tema „Crezul meu”, în care și-au expus propria lor trăire privind mărturisirea de credință însușită prin Sfânta Taină a Botezului și rostită în Biserică la fiecare Sfântă Liturghie. Concursul s-a desfășurat pe parcursul a trei etape. Prima dintre ele a avut loc în cadrul protopopiatelor – în perioada Săptămânii Luminate, a doua – la nivelul eparhiilor, iar a treia, care a constat în festivitatea de premiere a ocupanților locului întâi, s-a desfășurat la Patriarhia Română. După susținerea lucrării în fața Î.P.S. Pimen și a comisiei conduse de pr. inspector Gheorghe Hostiuc, am avut deosebita bucurie de a fi desemnat câștigător al etapei a doua a concursului „Crezul meu”, din data de 7 mai, fiind reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la festivitatea de premiere a participanților, la Patriarhia Română, și avându-l ca îndrumător pe pr. prof. dr. Florentin Loghinoaia, din Parohia Bogdănești.
Cu binecuvântarea Î.P.S. Pimen, am plecat la drum, iar în dimineața zilei de joi, 20 mai, am avut parte de o primire călduroasă la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București. În jurul orei 12, am luat masa în cantina seminarului și apoi ne-am deplasat spre Palatul Patriarhiei. Am luat loc în impunătoarea sală „Aula Magna”, așteptând vizionarea sintezei media, ce cuprinde secvențe din filmările fiecărei eparhii. După câteva minute de așteptare, a intrat în sală Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, urmat de Sinodul Mitropolitan. Am rostit cu toții rugăciunea „Tatăl Nostru”, iar după binecuvântarea patriarhală a început vizionarea filmului. Am simțit o mare bucurie în suflet când toți cei prezenți au ascultat o parte din ceea ce eu am scris, o parte din ceea ce înseamnă pentru mine Simbolul de Credință. La sfârșit, Preafericitul Părinte Daniel a ținut un cuvânt de învățătură despre taina Preasfintei Treimi și cuprinderea ei în Crez, un cuvânt foarte încărcat din punct de vedere duhovnicesc, iar la ieșire a făcut o fotografie de grup cu toți cei prezenți, dăruindu-ne icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena. Bucuria mi-a fost nețărmurită atunci când, apropiindu-mă de Prea Fericirea Sa împreună cu pr. Florentin Loghinoaia, îndrumătorul și tatăl meu, Patriarhul l-a recunoscut pe fostul student de la Iași și a schimbat câteva vorbe cu noi, de aducere aminte. După acest moment, am primit și binecuvântarea Preasfințitului Episcop-Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, care m-a îndemnat să urmez calea seminarului teologic.
A urmat participarea la slujba Vecerniei de la Catedrala Patriarhală, oficiată de un numeros sobor în frunte cu Î.P.S. Arhiepiscop Nifon al Târgoviștei, iar după aceea am luat cina la Trapeza monahală „Sfântul Dimitrie cel Nou”, împreună cu ceilalți câștigători din celelalte eparhii, în total 58 de persoane. Aici am avut plăcerea de a face cunoștință cu elevii premianți ai concursului, împărtășindu-ne unii altora diferite impresii, fapte și întâmplări din viața noastră de mici creștini și elevi credincioși. Ne-am deplasat înapoi la Seminarul Teologic, pregătindu-ne pentru o nouă zi pe care o vom petrece alături de Dumnezeu și de noii noștri prieteni.
În dimineața de 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Mari Împărați Constantin și mama sa Elena, ne-am îndreptat pașii cu multă bucurie în suflet spre Catedrala Patriarhală, urmând să participăm la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de însuși Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu unsprezece ierarhi. Ajunși aici, am fost așezați pe una dintre scenele amplasate în fața catedralei, deoarece aveam o misiune importantă, și anume să rostim Crezul la momentul cuvenit, în timpul Sfintei Liturghii. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a ținut un cuvânt de învățătură cu privire la im-portanța sărbătorii Sfinților Mari Împărați Constantin și mama sa Elena: „Troparul Sfântului Împărat Constantin pomenește de faptul că el a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci și chemare a luat nu de la oameni, ci direct de la Dumnezeu. […] Biserica o consideră și pe mama sa întocmai cu apostolii, adică și ea trebuie să fie cinstită alături de fiul său, împăratul Constantin. […] Dumnezeu a trimis pentru Biserică pe acești doi oameni, Constantin și mama sa Elena, așa cum a trimis pe apostoli la propovăduire”.
După prefacerea Sfintelor Daruri, a urmat rostirea Crezului de către noi, premianții concursului, sub îndrumarea a doi diaconi. Emoționant a fost faptul că răspunsurile Sfintei Liturghii au fost date de corul de copii „Symbol” al Patriarhiei Române, al cărui dirijor, părintele arhidiacon Jean Lupu, a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, patriarhul a vorbit despre Concursul național de oratorie creștină – „Crezul meu”: „Acest concurs a fost organizat în cadrul programului catehetic, misionar, pentru tineri, Hristos – împărtășit copiilor, al Patriarhiei Române, care s-a extins în toată țara și chiar la unele eparhii ortodoxe românești din afara granițelor României. […] Împreună cu profesorii lor, sunt tinerii premianți la Concursul „Crezul meu”. […] Simbolul Credinței înseamnă ceea ce adună pe credincioși, deci Crezul ne adună pe cei care avem aceeași credință. Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Prea Sfintei Treimi, pe baza Crezului ortodox”. De asemenea, a prezentat premiile ce vor fi înmânate celor 29 de copii, dar și celor ce i-au îndrumat. Cele mai de preț daruri au fost cu siguranță insigna „Crucea patriarhală”, alături de diploma de onoare „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, dar și cele două reviste: „Simbolul de Credință creștin-ortodox”, care explică semnificația tuturor articolelor din Crez, și „Chemarea Credinței”, ce cuprinde numeroase sfaturi utile pentru familia creștină. Atât diploma, cât și prima dintre cărți au fost personalizate și semnate de către Preafericitul Părinte Daniel, „ca să nu se creadă că le-au cumpărat […]. Diploma nu o pot purta cu ei, dar crucea ca insignă o poartă în piept și își aduc aminte atât de iubirea Prea Sfintei Treimi, cât și de faptul că ei sunt fii și fiice duhovnicești ai Patriarhiei Române, oriunde s-ar afla: în țară sau în străinătate”.
A urmat apoi festivitatea de premiere, unde fiecare dintre participanți, cât și preoții și profesorii îndrumători, au primit insigna, diploma și cele două cărți chiar din mâna patriarhului. Am avut deosebita bucurie de a ne afla printre puținii cărora Preafericirea Sa ne-a acordat ocazia de a face o fotografie împreună.
La sfârșitul festivității de premiere, am fost conduși spre sala „Festivitas” a Palatului Patriarhiei, unde am luat masa alături de Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de Sinodul Mitropolitan. Aici, Preafericitul a rostit din nou un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți, iar la ieșire a admirat costumele populare purtate de doi dintre participanții la concurs. A fost și momentul în care ne-am întâlnit și am primit binecuvântare de la părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din București. Părintele Timotei a fost deosebit de încântat de faptul că reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la Concursul de oratorie creștină „Crezul meu” a fost din Protoieria Fălticeni, locul de baștină al sfinției sale.
La sfârșitul zilei, m-am deplasat spre casă, cu o mare bucurie în suflet datorată participării la acest eveniment unic din viața de elev și darurilor primite, pe care le voi arăta colegilor mei din școală.

LOGHINOAIA ALEXANDRU,
elev, clasa a VIII-a, Școala Bogdănești

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: