În contracurent

Se surpă șandramaua ?

Termenul desemnează o construcție improvizată din te miri ce, rudimentară, șubredă, gata să se năruie – e imaginea statului român după împrumuturile de la FMI și contramăsurile executivului a cărui căpitănie și-a asumat-o fără mofturi constituționale președintele.

 

Firește că toți vor da seamă pentru nepricepere, pentru managementul dubios al țării și nerespectarea angajamentelor față de alegători. Tema prinde la sărăceni și generează rating, însă etiologia, interacțiunile între cauze și efecte, vinovăția sunt decelate partizan, adesea neprofesionist, de aceea un asemenea subiect trebuie tratat diacronic sine ira et studio.
Percepția asupra șubrezeniei statale nu e nouă – s-a născut în 1990, când, sfidând orice regulă democratică, FSN a pus stăpânire pe statul român: salariații din instituții, fabrici și uzine, foștii birocrați PCR s-au trezit peste noapte feseniști, responsabili nu în fața legii, ci a partidului iliesc. Acesta e păcatul originar din mantaua comunistă a căruia s-au nășit partidele-găști de azi și sistemul clientelar, prima-tul legii fiind definitiv îngropat în cloaca politică. Consulting-ul, inclusiv cel doctrinar, a venit ca bonus din partea eminențelor securistice ale SRI și ale fostei „academii” ștefan-gheorghiiste, și azi călare pe catedre și medii informative, de nu, la „butoane”. Campania furibundă a oficinelor feseniste a forțat adoptarea unei constituții după chipul și asemănarea noului partid-stat, iar forma de guvernământ a fost legitimată în necunoștință de cauză, prin prostirea electoratului cu îngroziri proletariste zgândăritoare de psihoze vechi: regele e bătrân și senil(!), rea-duce burghezo-moșierimea, adică pe exploatatori, să subjuge bietul popor român ca apoi să închine țara capitalului străin. Între timp, urmașii fostului regim au vândut ori prădat tot ce era mai de preț, încât n-a mai rămas piatră peste piatră din măreția economiei și a industriei socialiste, lichiditățile, inclusiv cele bancare, fiind jefuite primele, fără să sufere cineva rigorile legii. Din contra: lotrii s-au cocoțat în fruntea polititruco-bișnițărească a popo-renilor. De atunci țin Statul prizonier, iar populației i se oferă doar iluzia că participă la treburile publice. În plus, școala, cultura și civilizația devin tot mai anemice, mai puțin accesibile, ca să putem fi înșelați oricând de dirigui-tori, indiciu clar al înăbușirii libertăților garantate prin legi.
Constituționaliștii spun că abdicarea regelui s-a făcut sub ocupație străină, la ordinul lui Stalin și sub amenințare cu uciderea a peste o mie de studenți arestați pentru proteste pașnice, că adoptarea altor acte constituționale fără abolirea Constituției din 1923 n-are cum să constituie fundamentele unei republici recunoscute ca atare de statele lumii civilizate. Așadar, construcția entității statale actuale s-a făcut ilegitim, mișelește, pe nisipuri mișcătoare, singurele determinări fiind graba și interesele unui grup de profitori ai revoluției.
Al doilea lucru interesant e că și putere și opoziție se raportează de două decenii nu la doctrine, ci la guvern, țară și popor, la justiție, la (in)apetitul pentru statul de drept, un construct vag, pur teoretic, prea puțin explicat / cultivat pentru a intra în conștiința publică, ceea ce înseamnă slabă coeziune între guvernați și guvernanți. Apelul frecvent la „români”, la nație sau etnie, forța mesajului justițiar din campanii electorale, generalizarea acuzațiilor de jecmăneală și corupție indică imaginarul civic primitiv al unei mari părți a populației rurale ori proletarizate, ușor de influențat cu promisiuni gogonate, cu o pungă de mălai și trei parale.
Seniorul Coposu, Doina Cornea, alte figuri ilustre pe atunci ale societății civile, alături de câteva mișcări politice au încercat să lupte împotriva curentului și a mașinăriei mediatice fără precedent puse în funcție și atunci ca și acum pentru a ascunde realitatea și a crea aparența de democrație. Semn că nimic nu s-a schimbat este absența reacției instituțiilor plătite din ban public să ne apere drepturile și libertățile: încălcarea dreptului la viață decentă și sănătate, ascultarea telefoanelor, filmări abuzive și compromițătoare, interceptarea datelor personale, jugularea presei independente, arestarea opozanților în baza unor probe dovedite apoi ca false nu au fost niciodată pedepsite. E vorba de un acord instituțional tacit de tolerare a ilegalităților, motiv pentru care România se află mereu în coada țărilor democratice.
Orice criză acutizează tarele social-politice. Importantele reduceri bugetar-salariale decise de președinte(!), campania de aruncare a vinei asupra opoziției începută de 10 Mai, zi sfântă pentru tot mai mulți nostalgici ai monarhiei, au reaprins radicalismul discursiv antirepublican, antiprezidențial, aflat până atunci în stand-by. Și apoi, strângerea șurubului peste poate a încercat-o, fără izbândă, și „geniul Carpaților”. Brusc, eforturile de reformare a Constituției și a Statului și-au pierdut relevanța, iar spațiul public se lasă cotropit de revolta mânioasă a sărăcenilor, crunt loviți la nivelul de trai. Ca și cum n-am fi fost cei mai famelici cetățeni europeni. De când ne știm. Mediile reiau vechi cabale postrevoluționare ale istoriei contrafactuale, iar liderii politici și ai societății civile își terfelesc unii altora bruma de valori intelectual-morale.
Apelul prezidențial la solidaritate însă ne arată cu adevărat starea națiunii, una în-frântă și dezarticulată: diriguitorii și-au pierdut credibilitatea, iar cetățenii se simt trădați și abandonați unei crize venite ca pedeapsă pentru incompetență și indolența de a realiza programe de dezvoltare economică. Fără instaurarea domniei legii, de sus până jos, cu politicieni abuzând de putere, care „fac totul” numai în propriul interes, nu e nicio șansă de redresare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: