Din cauza unui gaz care va rămâne necunoscut

50 de persoane, evacuate dintr-un bloc al municipiului Suceava

Circa 50 de persoane au fost evacuate, ieri, din blocul 89 de pe strada Dimitrie Cantemir a municipiului Suceava. În jurul orei 13,30 oamenii au simțit un miros înțepător de gaz și, speriați, au alertat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) prin Serviciul 112. La fața locului și-au făcut apariția echipele de intervenții formate din pompieri și cadre medicale.
 

Patru dintre victime au fost transportate cu o Ambulanță și o mașină SMURD la Unita-tea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou”. Printre cei patru s-a aflat și un copil de circa doi anișori. Potrivit declarațiilor medicului urgentist Tiberiu Brădățan, starea celor patru pacienți, care au suferit o intoxicație cu gaze, este bună. „Două dintre femei sunt internate pe secția de Medicină Internă, copilașul este internat la Pediatrie, iar bărbatul a refuzat internarea, pe motiv că pleacă acasă să-și repare ușa pe care i-au spart-o pompierii”, ne-a spus Brădățan.

„Nu excludem nicio variantă”

Pompierii, conduși de col Ioan Burlui, șeful ISU Suceava, au încercat preț de mai multe ore să stabilească sursa de proveniență a gazelor. Misiunea s-a dovedit a fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă, mai ales că la fața locului a ajuns și un echipaj al E.ON Gaz, care a stabilit că nu este vorba de gaz metan. „Gazul seamănă oarecum cu amoniacul, dar nu este amoniac. Sursa este necunoscută, am solicitat sprijinul Agenției de Protecție a Mediului (APM) și Direcției de Sănătate Publică (DSP). Am evacuat oamenii din imobil. Au fost duse la spital patru persoane, dintre care un copil. În ceea ce privește proveniența gazului, vom lua în calcul toate variantele, inclusiv cea a folosirii unui spray lacrimogen”, ne-a declarat Ioan Burlui.
La fața locului a ajuns și Iluță Cocriș, reprezentantul APM Suceava, care ne-a explicat că, din câte a observat, emanația de gaze provine dintr-un apartament situat la etajul trei al blocului. „Fiind în interiorul unui spațiu de locuit, verificările vor fi efectuate de DSP Suceava”, ne-a declarat Cocriș. Pe de altă parte, șeful ISU a precizat că „nu putem spune punctual de unde provine gazul”.
Gazul care a băgat spaima în cei 50 de suceveni va rămâne cel mai probabil necunoscut, pentru că laboratorul Direcției de Sănătate Publică nu are echipamentul necesar pentru a-l identifica. „Nu avem posibilitatea să identificăm gazele. Avem echipamentul necesar pentru efectuarea de măsurători ale gazelor pe care le cunoaștem în prealabil. Laboratorul face măsurători nu putem face identificare de substanță”, ne-a declarat doctorul Ludovic Abiței, șeful adjunct al DSP Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: