Suceava

Un bătrân de 89 de ani și cu pensie de 350 lei cere scutire de penalități de 1300 lei la căldură

Cea mai mare penalizare, de 7800 de lei, o are o vârstnică de 69 de ani, cu multiple boli cronice > Spre deosebire de oamenii cu bani care sfidează autoritățile, municipalitatea suceveană apreciază eforturile pensionarilor care se împrumută pentru a-și onora obligațiile

 

Consiliul Local Suceava va aproba în ședință ordinară scutirea de penalități a 42 de familii din municipiu care au debite mari la serviciile de încălzire și apă caldă asigurate de Termica. În total, aceste majorări de întârziere sunt de 86.000 de lei (860 de milioane de lei vechi), majoritatea beneficiarilor de facilități medii de 2000 de lei/titular fiind persoane singure, șomeri sau pensionari.
Șeful executivului local, Ion Lungu, apreciază faptul că pensionarii sunt cei mai responsabili locuitori ai urbei reședință de județ, suma cea mai mare propusă la anulare, de 7800 de lei (78 de milioane de lei vechi), fiind pusă în sarcina unei vârstnice de 69 de ani cu multiple boli cronice. Dl Lungu remarcă și eforturile unei venerabile familii al cărei cap, cu pensie socială de 350 lei, are 89 de ani și cere scutire de 1300 de lei (13 milioane de lei vechi).
„Dau aceste două exemple de pensionari, oameni bolnavi și cu venituri destul de reduse, dar care fac eforturi contractând credite la CAR și achitându-și debitele restante la asociații”, relevă primarul. Ion Lungu face apel la suceveni să dea dovadă de preocupare și interes vizavi de obligațiile financiare, existând foarte multe cazuri în care datornicii sunt executați silit, cei în cauză venind să se plângă la șeful municipalității că rămân pe drumuri.
„Regulile sunt destul de stricte, cei de la asociații dându-i în judecată și, până la urmă, se ajunge la scoaterea la licitație a apartamentului. În ceasul a paisprezecelea, primăria nu mai poate interveni și ajuta. Din păcate, oamenii mai tineri vin și ne pun într-o situație imposibilă, pentru că nu putem să le mai oferim sprijin”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni, ținând să evidențieze că scutirea de penalități se acordă doar în baza unei anchete sociale care va dovedi că imposibilitatea plății la zi a facturii este temeinic justificată.
De menționat este și aspectul potrivit căruia, pentru a beneficia de această facilitate, consumatorii vizați sunt obligați să-și achite restanțele la zi. Măsura a fost luată prima dată în 2005, după ce, din cauza numărului ridicat de facturi restante, Termica a sistat serviciul de alimentare cu agent termic a zeci de asociații de pe raza urbei. În vederea evitării debranșării, numeroși datornici au contractat credite prin care și-au onorat obligațiile financiare către producătorul, furnizorul și distribuitorul de energie termică. Banii nu le-au ajuns însă și pentru achitarea penalităților de întârziere, drept pentru care conducerea executivului a venit cu propunerea de anulare a acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: