Puncte... de vedere

Am cules și culegem cioburi…

 

A nins din nou. Cu această ocazie am trecut prin centrul Sucevei, loc pe care cel puțin în ultima vreme l-am ocolit. Parte din pricina lucrărilor de reabilitare a rețelelor de tot felul, parte din pricină de deranj optic cauzat de posterele de pe Casa de Cultură, obiectiv care, nu de mult, domnii șefi de județ și de municipiu afirmau că nu trebuie să fie spațiu de afișaj ci, așa după cum arată numele, loc de cultură. M-am bucurat însă că am văzut un director din primărie supraveghind angajații cu măturoaie și mijloace de degajare a zăpezii.
Trecând prin zona esplanadei Casei de Cultură, ceva parcă m-a tras de mânecă. Era ca și cum în acest tablou nu era întocmai cum trebuia. M-am oprit, am tras un cadru cu porumbeii zgribuliți, adunați în așteptarea copiilor care-i hrănesc, apoi mi-am trecut încă o dată privirea peste ce se întâmpla în acel loc. Și brusc s-a produs revelația! Evrika!!! În sfârșit, am înțeles. Tot ce se pune la cale în centrul orașului este ca un fel de confesiune. Ați observat? Într-o extremă se află o bucățică din replica unei biserici care se vrea pictată în exterior și moldovenească în stil. Alături, o mică estradă în spatele căreia suferea chinurile nașterii o bucățică din replica unei case cu pridvor. În momentul în care am privit cu atenție aceste obiecte, am înțeles ce încearcă de atâta vreme să ne spună, fără vorbe, într-un limbaj ermetic, accesibil doar inițiaților, „aleșii noștri” de tot felul.
Interpretarea, pusă pe hârtie, ar putea suna cam așa: indiferent ce credeți sau așteptați să facem, întotdeauna vom face doar o fracțiune din ce promitem (în cel mai bun caz). Indiferent cât timp credeți că vom aloca problemelor voastre, o fracțiune din ce așteptați vă vom acorda în realitate. Indiferent cât vă datorăm pentru încredere, speranțe și… vot, o fracțiune doar se va întoarce ca semn de simpatie, înțelegere și angajament.
Și dacă vă veți așeza în colțul din care am privit eu ceea ce se întâmplă în jur, probabil că veți vedea și dumneavoastră că de prea multă vreme ni se oferă fracțiuni, bucățele din ce s-a promis și trebuia făcut. Au trecut 20 de ani de când am crezut că vom schimba din temelii ceea ce trăiam. Am cules și culegem în schimb cioburi din ceea ce ne-am așteptat. Numai impozitele, taxele, umilințele le culegem în întregul lor. Restul e ceea ce vedem: teatru, butaforie, regie, jocuri de culise. Iar trist e că pe toată această scenă evoluează amatori. Profesioniștii se zbat să își ducă traiul de pe o zi pe alta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: