Sute de jucării periculoase au fost interzise la vânzare

Pentru a înțelege cum se utilizează jucăria sau cât este de periculoasă, cumpărătorii ar trebui să știe chineză sau cel puțin engleză, pentru că foarte multe asemenea produse nu au avertismente traduse în limba română

Comisarii județeni de protecție a consumatorilor au scos de pe rafturi peste 1000 de jucării aflate la vânzare fără respectarea legislației în domeniu.

 

Controalele efectuate de reprezentanții CJPC Suceava, înainte ca magazinele să intre în febra cumpărăturilor de Crăciun, controale cu rol și de avertisment, s-au soldat cu aplicarea a 25 de amenzi în cuantum total de 73.300 lei. Aceștia au controlat 32 de agenți economici care comercializează jucării și se pare că puțini au scăpat fără măcar un avertisment.
Din cele aproape 10.000 de astfel de produse care le-au trecut prin mână comisarilor, la aproximativ 1150 au fost constatate abateri de la legislație.
Cele mai frecvente nereguli s-au referit la lipsa avertismentelor în legătură cu jucăriile periculoase, a limitelor de vârstă pentru care jucăria poate fi cumpărată, a instrucțiunilor de utilizare a produsului cumpărat. Unde acestea existau, cumpărătorul trebuia să știe chineză sau cel puțin engleză, pentru că aceste indicații nu erau traduse în limba română, după cum impune legislația de protecție a consumatorilor.
Lipsa traducerilor la instrucțiunile de utilizare a jucăriilor a fost întâlnită la nu mai puțin de 19 societăți comerciale, de la magazine rurale până la hipermarketuri, abatere considerată gravă de autorități dat fiind riscul la care se supun copii. “Faptul este cu atât mai grav cu cât jucăriile comercializate prezentau piese mici, detașabile, care pot fi înghițite sau introduse în căile respiratorii, copiii putându-se asfixia cu ele. Altele prezentau cordoane, muchii și colțuri ascuțite care pot pune în pericol chiar viața copiilor”, a fost părerea Elenei Oanea șefa CJPC Suceava.
Campania structurii de protecție a consumatorilor împotriva jucăriilor periculoase și pentru respectarea legislației privind comercializarea lor, o permanență de altfel, s-a accentuat în preajma sărbătorilor. Dacă verificările în magazine reușesc să facă față și să preîntâmpine riscurile la care sunt supuși copiii atunci când părinții le cumpără jucării cu care sunt încă prea mici să se joace, rămâne destul de dificil de acoperit comercializarea jucăriilor periculoase în piețe și târguri.
Tone de jucării fără instrucțiuni, fără traduceri se găsesc tot anul la standurile comercianților din piețele Sucevei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: