În 2010

Buzunarele sucevenilor vor fi greu încercate de scumpirile la alimente

Crescătorii de animale și producătorii de produse alimentare preconizează scumpiri de 20 – 40% la carnea de porc, mezeluri, lapte, carne de pui și ouă, din cauza eliminării subvențiilor europene și a devalorizării leului

De la centru se speculează intens, iar veștile de scumpire a alimentelor chiar din ianuarie 2010 sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru buzunarele sucevenilor, deja încercate de criza ultimelor luni. Din primele estimări, se pare că factorii enumerați mai sus ar putea majora prețurile la unele produse alimentare autohtone și cu până la 40%. Carnea de porc, mezelurile, laptele, alte produse animaliere sunt primele produse aflate pe lista scumpirilor.

 

Motivul este anularea, de anul viitor, a subvențiilor europene la carnea de porc, la cea de pui și la ouă, a subvenției la motorină, la care se adaugă deprecierea leului și majorarea accizelor, perspective ce agită spiritele în rândul uniunilor naționale a crescătorilor de animale și a sindicaliștilor din industria alimentară.
Speculațiile sunt cu atât mai multe cu cât, în afara faptului că se cunoaște că de al 1 ianuarie 2010 nu vor mai fi acordate subvenții producătorilor la carne de porc și pui și la motorină, nimeni nu știe cum se va proceda în continuare. În vidul de autoritate din ultimele luni, apoi în vâltoarea electorală ce a urmat și se continuă, producătorii n-au avut nici cu cine sta de vorbă pe la ministere. „De mai bine de trei luni, nimeni de la Ministerul Agriculturii nu mai acceptă niciun fel de întâlniri cu operatorii din industria alimentară. Tăierea subvențiilor, creșterea accizelor și devalorizarea leului vor duce la explozia prețurilor alimentelor. Îmi este greu să cred că alimentele se vor scumpi numai cu 20% după începutul anului. Aceste scumpiri, de cel puțin 20%, înseamnă faliment pentru operatori”, declara pentru o agenție de știri conducerea națională a sindicatului din industria alimentară.
Din aproape în aproape, scumpirile la produsele alimentare autohtone vor avea un alt efect: acela că în magazine se vor vinde mult mai bine produsele din import.
Nici crescătorii de păsări nu vor sta cu mâinile în sân după tăierea subvențiilor europene. Subvențiile n-au fost mari, dar nici chiar mici – ajutorul fiind în prezent în cuantum de 1,6 lei/cap de pui –, însă au permis menținerea la producător a unui preț ce s-a învârtit în jur de 6 lei/kg. Chiar dacă acesta a mai scăzut în ultima vreme cu vreo 0,60 de bani, din cauza produselor ieftine din import, perspective însă sunt să simtă intens scumpirile de la anul la carne de pui și la ouă, majorările generate de tăierea subvențiilor europene fiind estimate la circa 20%.
Din aproape în aproape, efectul este unul singur. Sucevenii vor cumpăra, așa cum foarte mulți o fac și acum, produsele din import, chiar și în prezent mai ieftine decât cele românești.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: