În noiembrie și decembrie, aleșii județeni vor primi bani doar pentru o singură ședință de plen și una în comisiile de specialitate > Drepturile lor financiare se diminuează de la 990 lei la 660 lei
În concordanță cu măsurile de trimitere a bugetarilor în concediu fără plată obligatoriu, și consilierii județeni vor renunța la o parte din drepturile bănești care decurg din calitatea de ales.
Ieri, deliberativul județean a hotărât ca, în lunile noiembrie și decembrie, consilierii județeni să primească indemnizații doar pentru o singură ședință de plen și doar una de dezbateri în comisiile de specialitate. Demersul survine constrângerilor bugetare determinate de criza economică, pe acest fond conducătorii autorităților și instituțiilor publice având obligația diminuării, în medie cu 15,5%, a cheltuielilor lunare de personal.
Comisia paritară și reprezentanții salariaților aparatului de specialitate al executivului județean au propus demersuri combinate de reducere a cheltuielilor salariale, venitul net al fiecărui angajat reducându-se, astfel, în medie, cu 20%. În vederea evitării reducerii peste această limită a salariilor angajaților de la vârful administrației județene și a asigurării continuității serviciilor de interes public, s-a considerat a fi necesară și ajustarea veniturilor consilierilor județeni, acestea având tot natură salarială. „Propunem ca, în lunile noiembrie și decembrie ale anului 2009, să se renunțe la o parte din indemnizație, plata urmând să fie făcută doar pentru o ședință și o comisie, nu pentru maxim două comisii, așa cum este stipulat în legislație”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Ilie.
Potrivit președintelui executivului județean Gheorghe Flutur, în conformitate cu hotărârea luată ieri, drepturile aleșilor urmează a se diminua de la 990 de lei la 660 de lei. Demersul este conform legislației privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.
Comentarii