Frumusețea la control !

CJPC a dat o raită de aproape 40.000 de lei prin saloanele de înfrumusețare din județ > Comisarii au găsit de toate: de la aparate periculoase pentru sănătate, până la tarife „păcălicioase” și vopsele expirate

Comisarii suceveni pentru protecția consumatorilor au intrat recent în mai multe saloane de înfrumusețare din județ. Nu pentru „un sauvage”, nici pentru o manichiură sau un masaj anticelulitic, ci în control privind respectarea de către agenții economici a legislației în domeniu.

 

În perioada 3 – 6 noiembrie, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor au vizitat 39 de saloane, mai mari sau mai mici, de înfrumusețare. Și doar la 5 dintre acestea nu au găsit nereguli. Pentru restul au fost aplicate 18 avertismente și 24 de amenzi în cuantum de aproape 40.000 de lei.

Tratament anticelulitic periculos pentru sănătate

Cea mai gravă abatere constată în timpul verificărilor a fost utilizarea, în două dintre saloanele de cosmetică și remodelare corporală, a unor aparate de tratament, fără afișarea avertismentelor privind folosirea lor.
În dosarul tehnic al acestor aparate pentru tratament anticelulitic sau al celor pentru electrostimulare scrie clar că procedurile efectuate prin ele sunt contraindicate persoanelor cu afecțiuni cardiace, leziuni cutanate, tromboflebită, hiper sau hipotensiune arterială, varice etc. Pentru că nicăieri în cabinete, la loc vizibil, nu existau afișate aceste atenționări, comisarii au considerat că sănătatea și chiar viața clienților este pusă în pericol când sunt utilizate. Drept urmare, cei doi operatori economici au fost amendați cu câte 10.000 de lei fiecare.

Freză nouă cu surprize

Nu de puține ori femeile care s-au așezat pe scaunul unei coafeze – pardon, „hair stylist”, pentru a-și aranja părul, au tras cu coada ochiului și spre lista de tarife ca să știe cam cât le-ar ajung banii de-o coafură trendy. Unele n-au zărit deloc lista respectivă. Altele însă au citit-o, au făcut o scurtă adunare apoi s-au destins, pentru că le-a convenit socoteala. Când să plătească însă, au constatat că li se cere o altă sumă, mai mărișoară.
Inspectorii CJPC au interpretat acest mic scenariu în funcție de ce au găsit în unele saloane de coafură.
„Au apărut situații când s-a afișat, spre exemplu, un tarif pentru serviciul ”Vopsit păr lung” în cuantum de X lei. La final, clienta care a apelat la serviciile salonului constată că i se încasează o suma mai mare, uneori mult mai mare, explicația dată fiind că s-au adăugat costurile operațiunilor de spălare și uscare a părului. E ca și cum clienta ar putea fi trimisă acasă cu vopseaua pe păr sau cu părul ud. În alte situații sunt prezentate tarife minimale și maximale fără a se explicita ce reprezintă de fapt. În mod normal, trebuie ca lista cu tarife sa fie explicită și să precizeze cu exactitate tariful final al serviciului prestat”, a comunicat Elena Oanea, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava.
În această postură au fost identificate 16 saloane din Suceava, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, sancțiunile totale aplicate fiind de aproximativ 20.000 de lei.

Cum te faci frumoasă cu produse expirate

Controalele CJPC finalizate acum câteva zile au sancționat și “certificarea” fiscală a serviciilor oferite de unele saloane de înfrumusețare. Câteva dintre ele rămăseseră la varianta “primim direct la buzunar, mulțumim frumos” și nu eliberau bon de casă clienților, altele îl eliberau, dar informațiile de pe el erau incomplete. Amenzile în acest caz au fost de câte 4000 de lei de fiecare operator.
Doamnele care și-au vopsit părul în două dintre saloanele verificate s-or fi mirat probabil de ce au trebuit să repete operațiunea mai devreme decât se așteptau. Asta dacă au scăpat doar cu acest inconvenient. Comisarii suceveni pentru protecția consumatorilor au descoperit în două saloane vopsea de păr expirată, care nu numai că nu mai acționează ca una folosită în termenul de garanție, dar poate provoca și afecțiuni dermatologice. Din punctul de vedere al inspectorilor, efectul a fost garantat: câte 3000 de lei amendă pentru fiecare salon găsit cu „expirăciuni”.
Pe lângă abaterile menționate mai sus, CJPC a mai constatat și altele, care se referă la neafișarea avertismentelor că în unitate sunt interzise fumatul, consumul de băuturi alcoolice, accesul animalelor, prestarea serviciilor în ținută de stradă, fără echipament de protecție.
Avalanșa neregulilor a determinat CJPC să promită controale mai dese în acest sector de servicii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: