Suceava

Doar un contribuabil și un consilier municipal au luat parte la dezbaterea privind nivelul dărilor pe 2010

„Din păcate – și nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru –, cetățenii nu prea se înghesuie la asemenea dezbateri”, a reliefat primarul Lungu > La fundamentarea nivelului obligațiilor de anul viitor, s-a ținut cont gradual de încasare la 31 octombrie a.c., dar și de posibilitățile contribuabililor de a le onora > Sunt păstrate bonificațiile de 10% pentru contribuabilii persoane fizice care achită anticipat impozitul pe proprietate și taxa de salubritate

 

Primăria Suceava

În ședința din 12 noiembrie, Consiliului Local Suceava va aproba taxele și impozitele locale care vor fi percepute

în 2010. În această perspectivă, ieri, la sediul primăriei, de la ora 10, a fost convocată o dezbatere publică pe această temă. În ciuda faptului că a fost anunțată prin intermediul mass-media, la întâlnire au luat parte, alături de primarul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi și 5 lucrători ai compartimentelor de specialitate ale administrativului, doar un singur contribuabil și numai unul dintre cei 23 de aleși locali, respectiv consilierul Gheorghe Onofrei. „Din păcate – și nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru –, cetățenii nu prea se înghesuie la asemenea dezbateri”, a reliefat dl Lungu, menționând că, totuși, procedura stabilită de lege trebuia respectată.

„Piețarii” și amatorii de patinaj nu vor scoate mai mulți bani din buzunar

Șeful executivului municipal precizează că, în mare, obligațiile fiscale ale contribuabililor suceveni rămân la nivelul celor de anul acesta. Astfel, persoanele juridice vor achita 1,5% din valoarea clădirii evaluate și 10% din valoarea imobilului neevaluat. Taxa pe reclamă este de 3%, taxa hotelieră – 3%, impozitul pe spectacole – 3%, taxa pentru eliberarea autorizației de construcție – 0,5% din valoarea declarată, taxa pentru autorizația de organizare a șantierului – 3% din valoare, iar taxa de autorizare/desființare construcții – 0,1% din valoare. Taxele în piețele agroalimentare își păstrează cuantumul din 2009, la fel și taxele de intrare la patinoar și cele pentru serviciile de la cimitirele de pe raza urbei.

Taxa specială de sport și cea de intrare în Bazar vor fi anulate

Edilul-șef evidențiază că taxele și impozitele pe proprietate sunt cele stabilite de lege. La persoanele fizice, în zonele A, B, C și D, acestea vor similare celor de anul trecut. Cu scop de relaxare fiscală, taxa specială de sport și taxa de intrare în Bazarul din Lunca Sucevei vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2010.
Primarul propune Consiliul Local păstrarea bonificațiilor de 10% pentru contribuabilii persoane fizice care achită, cu anticipație, până la 31 martie 2010, obligațiile fiscale pentru clădirile și terenurile deținute. De un bonus în același cuantum se bucură și persoanele care plătesc taxa specială de salubritate înainte de 15 martie.

Majorarea taxelor și impozitelor pe 2010 este zero, susține edilul-șef

Dl Lungu evidențiază că nu au fost luate măsuri de suplimentare a dărilor; o parte dintre ele, de genul celor anunțate, sunt chiar eliminate. „Din punctul meu de vedere, majorarea taxelor și impozitelor pe 2010 este zero. Primăria menține același nivel ca și în 2009, însă, sigur, o parte dintre ele sunt majorate prin efectul legii. Am adoptat nivelul minim din ordonanța de urgență de anul acesta, iar aici mă refer la cele pe proprietate, respectiv pe clădiri și terenuri”, precizează ocupantul fotoliului din Areni.
La fundamentarea propunerilor de taxe și impozite pe anul viitor s-a ținut cont de execuția bugetară la 31 octombrie 2009, dar și de gradul de suportabilitate a acestora la contribuabili.
La data precizată, taxele și impozitele pe proprietate au fost adunate în proporție de 61,28%, dintre care, în medie aritmetică ponderată, 70% la impozitul pe clădiri și 45% la impozitul pe teren. „Ca execuție bugetară, ținând cont de ceea ce s-a încasat la 31 octombrie 2009, suntem în concordanță cu prevederile pentru anul 2010”, explică primarul Ion Lungu, menționând că, la acest capitol, până la finele anului, realizările vor fi de circa 80%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: