Pentru pacienții „indigeni” cu gripă porcină

DSP cere ca tratamentul să se facă la Suceava, nu la Iași

Direcția de Sănătate Publică Suceava va cere aprobarea Ministerului Sănătății ca tratamentul bolnavilor din județ confirmați cu gripă nouă să aibă loc la Spitalul Județean Suceava, respectiv în compartimentul special amenajat în cadrul secției de Boli infecțioase, și nu la Iași, cum se procedează acum.
 

“Noi încercăm ca tratamentul să se facă la Suceava, pentru formele ușoare, dar pentru asta trebuie să avem și aprobarea ministerului și a Centrului Regional de la Iași. Am mai reduce din cheltuieli, mai ales că spitalul din Suceava poate susține aceste tratamente”, a declarat ieri șeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiței. De asemenea, el a făcut un apel către medicii de familie, rugându-i să se deplaseze la pacienții care acuză simptome respiratorii și care fac parte din categoriile de risc – bătrâni, copii mici – pentru a evita supraaglomerarea cabinetelor și răspândirea virusului AH1N1. “Trebuie să limităm în acest fel circuitul bolnavilor și al virusului”, spune dr. Abiței.

Referitor la deplasarea medicilor de familie la domiciliul bolnavilor, purtătoarea de cuvânt a Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava, medicul de familia Irina Badrajan, ne-a declarat, tot ieri, că este dificil ca un medic de familie să se deplaseze la bolnavi acasă în condițiile în care un medic are 1400 de pacienți, în medie, dar că medicii de familie suceveni vor face tot ce trebuie pentru ca situația să nu se agraveze: “Este absolut imposibil să ne deplasăm la toate cazurile, nu putem pleca de la serviciu. Apoi, nouă deja ni s-au dat niște instrucțiuni de la minister, de igienizare a spațiului și măsuri organizatorice în caz de pandemie, pe care trebuie să le respectăm. Sigur că vom face excepție și ne vom deplasa la copiii mici, la cazurile grave. La țară, unde distanțele sunt mari, medicii se vor deplasa la domiciliu. Noi vom aprecia fiecare situație în parte și vom proceda așa cum e mai bine pentru pacient și ca să reușim să trecem de această situație care a devenit din ce în ce mai acută. Dar în limita posibilităților, fiindcă noi trebuie să fim prezenți la cabinet 7 ore zilnic. Oricum, noi încurajăm populația să se prezinte la medicul de familie, dar să dea un telefon înainte pentru programare, pentru a nu stimula transmiterea virusului în cadrul unei colectivități”.

Trei cazuri confirmate, duminică, la Colegiul Militar Câmpulung

Conducerea Colegiului Militar “Ștefan cel Mare” din Câmpulung a anunțat ieri Inspectoratul Școlar Suceava că a luat decizia să suspende cursurile, începând de astăzi, date fiind cele 3 cazuri de gripă nouă confirmate, așa cum prevede ordinul 1094, referitor la măsurile care se impun în școli în contextul gripei porcine. La rândul său, conducerea IȘJ a informat Ministerul Sănătății.

Ultimele cazuri de gripă nouă (porcină) confirmate duminică au fost trei elevi de la Colegiul Militar “Ștefan cel Mare”. Este vorba de un elev de clasa a IX-a – despre care am relatat în ziarul de ieri –, care prezenta simptome de boală. Acesta și-a sunat tatăl, care l-a dus direct la Iași, unde s-a și confirmat prezența virusului. La nivelul școlii, care aparține de rețeaua militară de epidemiologie, s-au luat măsurile de izolare a clasei de elevi cu care acesta a intrat în contact, dar alți doi colegi care prezentau simptomele au fost diagnosticați cu gripă porcină, analizele trimise la București de DSP Suceava fiind pozitive. Întrucât DSP Suceava nu poate interveni cu măsuri în școli care aparțin de rețeaua militară, potrivit dr. Abiței s-a transmis la Colegiul Militar ordinul de constituire a comitetului de gripă și “le-am sugerat doar ce măsuri trebuie luate. Dar ei vor decide”.
În total, numărul cazurilor din județ se ridică la 15. În acest context, șeful DSP spune că “nu trebuie să ne speriem de situație, dar nici să nu o neglijăm”, recomandând vaccinarea atât împotriva gripei obișnuite, cât și a celei porcine.

Nu uitați măsurile de prevenire

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: