Un punct de vedere

Agendă încărcată

Motto: „La parole a été donnée a l’homme pour déguiser sa pensée.”
(Vorba a fost dată omului spre
a-și ascunde gândurile”) (Talleyrand)

Veți fi crezut, poate, că atunci când v-am spus că nimic nu e întâmplător pe lumea asta și că toate „e legate”, am zis și eu așa, ca să mă aflu în treabă, ca mulți alții. Ca să vă convingeți de existența unor fenomene care, aparent, nu au legătură unele cu altele, e suficient să ne gândim cum „mă-sa se făcu” că depunerea candidaturilor la Președinția României are loc în același timp cu depunerea icrelor la salmonide, care, ca să nu rămână sterpe, trebuie fecundate, primele de votul popular, celelalte de cine a hotărât Creatorul Suprem s-o facă.

 

Unii, cârcotași din născare, vor spune că nu e nicio legătură între temele date de consilierii președintelui Băsescu analiștilor de tot felul, în legătură cu comprimarea Parlamentului la o singură cameră, un fel de Marea Adunare Națională Mică, cu 300 de parlamentari (de ce n-ar fi 322, nu-i greu de ghicit!) și cele care au înnegrit paginile ziarelor și au făcut spume la gură televizoarelor, teme majore fiind, ne dădea liber la drogurile „ușoare” și la curve, oficializând prostituția, amplasând viitoarea „Casă de piatră” lângă clădirea Parlamentului. Când am auzit eu trebușoara asta, lansată de la înălțimea preocupărilor prezidențiale, mi-am adus aminte de un coleg de-al meu, unul Vasile al Milițianului, care chiar avea un tată milițian, nepăsător la soarta ăstuia mic, de-a căzut în cap de pe pat, căzătură de pe urma căreia rămăsese cu niște replici usturătoare. O-dată, după ce fusese la o întâlnire (îi împrumutasem trenciul meu, cum se obișnuia pe atunci), mi-am luat inima în dinți și l-am întrebat cum a fost, iar el, iluminat de înțelepciunea populară, a zis, așa, a lehamite, și pentru alții: „De, mă, curva-i om!”. Așa că vom avea niște prostituate instituționalizate, cu condicuță și o sumedenie de curve de lux, care se vor bâțâi în lumea bună, cu ștaif și lustru.
Cât privește consumul de droguri, se speră să facem o nouă revoluție agrară, cultivând cânepă, numai că inițiatorii au uitat că din cânepă se fac și funii.
Dacă pe firmamentul politicii românești n-ar fi apărut alte știri, cu greutate, și acum s-ar fi vorbit peste tot în mass-media despre cele de mai sus spuse. Dar așa, ca să aibă toți o pâine proaspătă de ros, „s-a întâmplat” chestia de la Interne, defecțiune care s-a lăsat cu „scuiparea broscoiului” de la guvernare: PSD-ul, făcând zid în jurul lui Dan Nica, a vrut să ne arate fermitate în umilință – li s-a dat un picior cu papuc de catifea în fund. Acum PD-L-ul e liber și minoritar: avem un guvern comprimat ca număr de miniștri care gestionează câte două ministere, Domnul Boc e și ministru al învățământului, producând vestea asta atâta bucurie, încât sindicatele au pus de-o grevă generală, de are să se bâțâie țara din țâțâni. Avem însă și o garanție consolatoare: doamna Udrea e ministru și la mediu; vom respira un aer pur, pajiștile se vor curăța de la sine, n-o să mai vedem peturi și bălării. Așa să fie!
Guvernul acesta mic ne va arăta că treburile țării vor merge ca înainte, adică rău, numai că nu vom mai plăti atâția și atâția cu funcții mari și bine plătite. În 50 de zile, până la alegerile cele mari, ne vom convinge că nu avem nevoie de guvern, cel mult de o agenție care să cheltuiască banii împrumutați de la FMI și Banca Mondială, pentru salarii, pensii și pentru întreținerea întreținuților și întreținutelor, iar cine dă banii, colectează și voturile. Nu contează că actualul guvern va lăsa, când va lăsa, țara cu o datorie uriașă, greu de plătit în următorii 15-20 de ani, principalul e să fii acolo, sus, să călărești Țara, să zici că ai o misiune și un angajament care trebuie îndeplinite. Dar cine se mai uită la guvern și la bani? Lumea și-a îndreptat atenția spre altă latură a scenei politice: alegerile prezidențiale.
N-am auzit până acum de niciun program politic de la candidații care, pe moment, ocupă locurile din față, actualul președinte și domnul Geoană – PSD. Că domnul Geoană și-a depus candidatura de mai multe ori, ultima dată într-un hangar de la „Romaero”, cu 10.000 de participanți, spune multe și nu în favoarea candidatului. Mai rezervat, trăgând toate sforile, domnul Băsescu, independent până în măduva oaselor, și-a depus candidatura, unde credeți?, la Sânnicolau Mare, luându-i prin surprindere pe mulți. În primul rând, domnul Băsescu vrea să ne convingă că „Tot Banatu-i fruncea” și că Sf. Nicolai se sărbătorește la 6 decembrie! Ei, acum ați priceput de ce nu și-a lansat candidatura la, să zicem, Băicoi sau Pleșcoi?
I-am auzit pe mulți criticând că ce face Băsescu, ce spune, cum spune, cum face băi de mulțime, cum neagă ce-a spus anterior (ultima dată chestia cu criza!) etc. Ce uită toți cei care vor să fie ascultați este esența esențelor: puterea, piatră prețioasă pe care numai puțini o pot purta. Domnul Băsescu luptă pentru putere și folosește și arme neortodoxe, sacrifică mult, poate totul, pe altarul puterii. Nu vă lăsați înșelați că, în cazul în care pierde alegerile, se duce pe vapor. Am toate motivele să mă îndoiesc că va fi lăsat să se urce ca un bătrân lup de mare. El știe mai bine și de aceea ține cu dinții de putere. Îl poți condamna pentru asta? Nu. Poți să nu-l votezi, treaba ta. Dacă Băsescu ia al doilea mandat, va fi și ca urmare a faptului că televiziunile s-au grăbit să-l arate, să-l discute, să-l interpreteze, altfel spus, să-l pună în față, pe prima pagină. Și candidații au căzut în plasa arătatului cu degetul: tot ce-i rău e la Băsescu, dar ei nu vin cu ceva bun, vin numai cu gura și, astfel, îi fac jocul. Atât Mircea Geoană cât și Crin Antonescu au probleme de susținere în propriul partid, iar Sorin Oprescu vine târziu și are dezavantajul că a susținut sus și tare că are de îndeplinit promisiunile față de bucureșteni. Nu mă impresionează sondajele, nici moțiunile de cenzură, nu guvernul mic al lui Boc candidează, guvernul poate să cadă, dar Băsescu rămâne și se pare că acest aspect este scăpat din vedere.
Să așteptăm desfășurarea evenimentelor. Nu am niciun motiv să cred că va fi mai bine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: