Un vis prea frumos

Curtea Domnească va putea redeveni zonă de atracție pentru Suceava

Curtea Domnească din zona centrală a municipiului Suceava, în prezent șantier arheologic, va fi amenajată pentru vizitare și, totodată, va fi restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei voievodului Moldovei, Ștefan cel Mare.

 

Cel puțin, acesta este proiectul pe care doresc autoritățile locale să-l pună în practică în perioada următoare. Edilul-șef Ion Lungu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că împreună cu arheologi și un arhitect au fost stabiliți pașii ce vor trebui făcuți pentru punerea în valoare a acestui monument istoric care în prezent este șantier arheologic împrejmuit cu un gard din tablă, imaginea oferită fiind una dezolantă. Primarul a arătat că va fi înlocuit gardul cu unul transparent, vor fi stabilite trasee de vizitare cu însoțitor și va fi montat în interior un sistem de iluminat public.
„În primul rând vom face ca situl arheologic să fie vizitabil, după care vom începe un program de restaurare pentru ca acest monument istoric să arate la fel ca în perioada lui Ștefan cel Mare”, a explicat Ion Lungu. El a mai precizat că primăria va face un parteneriat cu Consiliul Județean pentru a depune împreună un proiect de restaurare prin Programul Operațional Regional, axa 5.1. „Sperăm să obținem finanțare pentru acest proiect la mijlocul anului viitor, după realocarea fondurilor din POR între axe”, a mai spus primarul. El a arătat că acest monument istoric trebuie să devină, alături de Cetatea de Scaun a Sucevei, alt obiectiv ce va fi restaurat prin POR, unul dintre principalele obiectivele turistice din municipiu.
Construcțiile din complexul ce formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Mușat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ștefan cel Mare au fost refăcute din piatră și cărămidă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: