Cursurile Universității Populare „Ion Nistor”

(ediția a XX-a)

În săptămâna 7-12 septembrie 2009 s-au organizat și desfășurat, sub egida Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, cursurile Universității Populare „Ion Nistor”, ediția a XX-a.

 

Deschiderea cursurilor a avut loc luni, 7 septembrie, în cadrul primei Secțiuni „Bucovina – istorie și cultură”, prilej ca prof. dr. Daniel Hrenciuc, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Suceava, să prezinte un mesaj adecvat întrunirii, urmat de cel al scriitorului Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. Au prezentat comunicări prof. Petru Grior, președintele Societății „Golgota” din regiunea Cernăuți, prof. univ. dr. Ilie Popescu, de la Universitatea din Cernăuți, și prof. Gheorghe Dolinski, președintele Clubului filatelic „Luca Arbure”. Despre destinele, nenorocirile și atrocitățile suferite de românii din nordul Bucovinei sub dominația sovietică a vorbit profesorul universitar Ilie Popescu, cu amintiri zguduitoare și din viața familiei sale.
Institutul „Bucovina” al Academiei Române a organizat colocviul științific „Bucovina. Identitate, tradiții, valori”, inițiat și condus de către cercet. șt. drd. Vasile I. Schipor, secretar științific al Institutului, Societatea pentru Cultură fiind instituție parteneră. Au fost susținute comunicările: „Bucovina în timpul ocupației sovietice (1940-1941). „Ideologie comunistă și represiune” – cercet. șt. dr. Rodica Iațencu; „Memorialul Rezistenței din Orașul Cernăuți” – prof. Petru Grior, Cernăuți; „Trifu și Andreiul: sărbători străvechi consacrate lupului” – cercet. șt. dr. Iulia Brânză; „22 de ani de la călătoriile lui Balthasar Hacquet în Bucovina, 1778/1789” – cercet. șt. dr. Ovidiu Bâtă; „Biologi din Bucovina, întemeietori de școli și centre de cercetare” – semnatarul a-cestor rânduri; „Familie, societate, patrimoniu” – cercet. șt. drd. Vasile I. Schipor. După dezbaterea tematică, a urmat prezentarea unui amplu semnal editorial.
În ziua de 9 septembrie, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, au fost lansate două recente apariții editoriale și anume: Autografe pentru „Bucovina literară”, carte realizată prin grija scriitorului Ion Beldeanu, și Ion T. Tarnavschi – biolog, întemeietorul Școlii de palinologie, din nou autorul acestor rânduri. Lansarea acestor cărți a fost moderată de prof. dr. Marian Olaru, directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi”. Prezentarea cărții realizate de Ion Beldeanu a fost făcută de prof. Gheorghe Dolinski, cunoscutul filatelist și om de școală bucovinean, iar cartea despre savantul biolog Tarnavschi a fost riguros, amplu și frumos făcută de dr. Sorin Trelea, cercetător științific la Centrul de Cercetări Oenologice din Iași al Academiei Române.
În cadrul secțiunii „Din istoria și cultura orașului Siret” au prezentat comunicări prof. Silvestru Pânzariu și Florin Crețu, de la Colegiul „Lațcu Vodă”, prof. Frantz Pieszczoch, de la Școala Generală, prof. Luca Bejinariu și Radu Vizitiu, din municipiul Rădăuți.
Vorbind despre Teodor Ștefanelli, prof. Silvestru Pânzariu a prezentat relațiile scriitorului cu Mihai Eminescu, colegul său la liceul din Cernăuți, tematica din colaborările sale la „Convorbiri literare”, „Revista politică”, „Deșteptarea” și „Gazeta Bucovinei” și nuvelele, schițele, piesele de teatru și poeziile scriitorului Teodor Ștefanelli. Prof. Luca Bejinariu a prezentat în comunicarea „Exprimări artistice în

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: