Studenții ar putea cumula pensia de urmaș cu jumătate din salariul mediu brut pe economie

Șeful Casei Județene de Pensii Suceava are o propunere de act normativ de ridicare a plafonului pentru care se poate face cumulul, de la o pătrime la jumătate din salariul mediu pe economie

 

Mirela Adomnicăi, directorul coordonator al Casei Județene de Pensii Suceava, are o propunere de act normativ care să vină în sprijinul studenților care au serviciu și nu pot cumula salariul cu pensia de urmaș. Dna Adomnicăi a declarat, într-o conferință de presă, că a cerut sprijinul parlamentarilor PSD suceveni, formațiune din care face parte, în vederea promovării unui proiect de hotărâre în acest sens. „Deja am luat legătura cu parlamentarii noștri și am făcut o propunere de ridicare a plafonului pentru care se poate face cumulul, de la o pătrime la jumătate din salariul mediu pe economie, adică undeva la nivelul venitului minim la nivel național”, relevă șeful CJS Suceava.
Precizăm că, până la vârsta de 26 de ani, dacă urmează cursurile unei instituții de învățământ, inclusiv la masterat, și lucrează cu contract de muncă, realizând un salariu de peste o pătrime din venitul mediu brut pe economie, tinerii pot să opteze pentru unul dintre cele două venituri, adică ori pentru salariu, ori pentru pensie de urmaș. Casa Județeană de Pensii Suceava are de recuperat, de la începutul anului și până în prezent, pensii de urmaș încasate necuvenit în valoare de 336.700 de lei, adică o treime din totalul debitelor către instituția suceveană. Dna Adomnicăi spune că, în vederea recuperării debitelor în cauză, titularii le pot achita la casieria CJP, în caz contrar urmând a se face popriri pe salarii. Pe de altă parte, beneficiarilor care renunță la contractul individual de muncă li se va reține o treime din pensia de urmaș lunară aflată în plată, 133 dintre cei depistați într-o asemenea situație optând, deja, pentru această ultimă variantă. „Dacă va trece propunerea legislativă, vor intra în legalitate un număr destul de mare de studenți care, cu un salariu minim pe economie, pot să cumuleze și pensia de urmaș”, a precizat dna Mirela Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: