La Catedrala Nașterea Domnului din Suceava

A fost sfințită ultima Cruce aurită

Câteva zeci de persoane au participat, luni, la o slujbă specială de sfințire a ultimei cruci din cele patru deja montate pe turla Catedralei cu hramul Nașterea Domnului din Suceava, cea mai mare construcție eclesiastică din țară sub raportul înălțimii sale de la sol. Slujba a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

 

A fost sfințită ultima Cruce aurită – 7 septembrie 2009

„Crucea care s-a sfințit azi are înălțimea de 7/30 m și a fost concepută la Arad pe un suport metalic placat, peste care s-a aplicat tabla din inox și este aurită prin procedeul de galvanizare. Aurul are 24 karate puritate”, ne-a declarat preotul paroh Petru Argatu. În continuare, el a ținut să precizeze câteva aspecte: „Propriu-zis, construcția catedralei noastre este gata pe verticală de la bază, urmând a se ridica/monta crucea care s-a sfințit azi, apoi vine șarpanta turlei care va fi tăbluită cu cupru”. Costurile estimative ale crucii în plan treflat, potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe, sunt de 1500 euro/metru pătrat. „Fondurile necesare ridicării catedralei au fost obținute prin sprijinul important al primarului municipiului reședință de județ, Ion Lungu, un om apropiat Bisericii, dar și cu fonduri de la Consiliul Județean Suceava și de la Guvernul României”, a subliniat preotul paroh.
La acest moment festiv a fost prezent și primarul urbei sucevene, dl Ion Lungu. El ne a declarat că l-a încercat o bucurie deosebită și un sentiment de emoție spirituală și că instituția pe care o conduce are permanent pe lista de priorități lucrările în ansamblu de la catedrală, pentru care Primăria a suplimentat, din suma prevăzută în bugetul local pentru finanțări nerambursabile, un total de 300.000 lei (3 miliarde lei vechi).
Simbolurile Sfintei Cruci au fost frumos evidențiate în cuvântul de învățătură al Întâi Stătătorului scaunului arhiepiscopal al Sucevei și Rădăuților, prin Altarul pe care Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, s-a jertfit pentru noi oamenii și a noastră mântuire. Viața creștină este o permanentă luptă, o strădanie și o crucificare a noastră.
În ceea ce privește finalizarea lucrărilor la Catedrală, preotul paroh a estimat că „în 3-4 ani, maxim 5, vom putea sfinți biserica până la stadiul de pictură, dacă autoritățile locale și cele județene ne vor susține în continuare, ținând cont de faptul că fondurile alocate au început deja să sosească în tranșe”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: