În cazul pruncuciderii de la Spitalul din Siret

Ginecologul Lucian Cozmiuc va fi cercetat de Colegiul Medicilor

>Acesta a declarat că n-a identificat sarcina de 9 luni a Elenei Prelipcean, din cauză că aceasta era foarte grasă > Șeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, crede că a fost vorba de o eroare medicală, dar că nici femeia „nu era de bună-credință”

În timp ce Elena Prelipcean este cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru pruncucidere, Colegiul Medicilor îl va cerceta pe ginecologul spitalului din Siret, Lucian Cozmiuc, care nu a văzut, în urma examenului clinic, că această femeie era gravidă. „ Cu certitudine, este vorba despre o eroare, pentru că medicul ar fi trebuit să ceară și o ecografie de pelvis” , a declarat medicul Alexandru Lăzăreanu, șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava.

 

Alexandru Lăzăreanu

„Este ciudat însă faptul că, ea însăși, femeie de 43 de ani cu 4 copii acasă, nu a spus medicilor din spital nimic de sarcină, dar și mai ciudat ca la vârsta asta și după alte 4 sarcini să nu-ți dai seama că ești gravidă. Mă îndoiesc că era de bună-credință”, crede Lăzăreanu. Medicul Cozmiuc susține în raportul către DSP că nu a identificat sarcina femeii din cauză că aceasta era foarte grasă (la 1,60 înălțime, sireteanca cântărea 140 de kg) și suferea de aerocolie (abdomenul plin de gaze). „În raport, ginecologul spune că nimic nu dădea de bănuit că ar fi fost vorba de sarcină. Vârsta pacientei, istoricul familiei asupra căruia a fost investigată creau premisele unor tulburări de menopauză și i-a prescris un tratament pentru asta. Dacă medicul Lucian Cozmiuc are însă vreo implicare în circumstanțele care au dus la moartea copilului, doar Procuratura și Colegiul Medicilor vor stabili”, a mai spus șeful DSP Suceava.

Consultul și ecografia n-au identificat o sarcină în luna a 9-a

Elena Prelipcean, de 43 de ani, din Siret, a născut în noaptea de 30 spre 31 august într-un WC al spitalului din localitate. Femeia fusese internată în data de 19 august pentru hipertensiune și era tratată pentru această afecțiune, dar nimeni nu a știut că era și gravidă în luna a 9-a. Ea însăși a tăcut chitic pe această temă și nici internistul, nici ginecologul nu și-au dat seama că era însărcinată, deși acesta din urmă o examinase clinic. Sarcina de 9 luni a femeii n-a fost identificată nici în urma ecografiei, pentru că investigația care urmărea de fapt modificări specifice hipertensiunii a fost făcută doar în partea superioară a abdomenului, nicidecum în regiunea pelvisului.
Luni dimineață la ora 3, o dâră de sânge care pornea de la WC-ul secției de interne până la patul Elenei Prelipcean a declanșat nebunia în spitalul de la Siret, care a dus în final la o descoperire odioasă. Fe-meia tratată pentru hiperten-siune născuse mai devreme la toaletă, aruncând copilul în WC. Ea a stat suficient acolo cât să elimine și placenta. Fătul a fost găsit după ce instalatorii au venit să desfunde instalația blocată de cadavrul nou-născutului.
Poliția și procuratura au intrat imediat pe fir. Deși era evident, Elena Prelipcean nu a vrut să recunoască nici că născuse în WC, declarând apoi anchetatorilor că 9 luni n-a bănuit o clipă că poartă copil în pântec.

Pruncul nu a murit înecat

Legiștii au stabilit din capul locului că pruncul Elenei Prelipceanu, un băiat de aproape 3 kilograme, s-a născut viu, la termen. Ieri însă au comunicat în clar și cauza morții lui. Fătul n-a murit nici sugrumat, nici înecat în WC, ci datorită unei hemoragii externe din cauza nelegaturării cordonului ombilical.
Procurorii vor da sau nu gir declarațiilor femeii de 43 de ani din Siret, dar, dacă va fi găsită vinovată pentru pruncucidere, Elena Prelipcean riscă de la 2 la 7 ani de închisoare. În baza rezultatului necropsiei însă și dacă se va stabili că fără să sufere de tulburări postnatale și-a lăsat copilul să moară, mama celor 4 copii riscă și acuzația de omor din culpă, ce-i poate aduce până la 15 ani de pușcărie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: